Voor Leen De Dycker

LADONIA, EEN ONOFFICIEEL buurland van Zweden, telt een goede 22.000 burgers, waaronder ik. Met meer dan 1000 edelen, 125 ministeries en geen enkele (0) inwoner, is het mijn tweede moederland geworden. Lang leve de micronatie.


Lars Vilks

De naam Lars Vilks zal bij weinigen een belletje doen rinkelen. En toch kent iedereen hem. Hij is de tekenaar van de drie Mohammed-tekeningen die in 2007 zo’n ophef maakten.
Omwille van zijn blasfemische afbeeldingen van Mohammed, werd in september 2007 door Abu Omar al-Baghdadi, leider van de zelfuitgeroepen Islamitische Staat, een prijs van 100.000 dollar op het hoofd van Vilks gezet. 150.000 dollar als Vilks geslacht wordt als een lam (=de keel doorsnijden). Intussen overleefde de man verschillende moordpogingen.

Hij was in 2007 al een gekend conceptueel kunstenaar en stichter van de Koninklijke Republiek van Ladonia, een micronatie en een onofficieel buurland van Zweden.

De kunstenaar Lars Vilks, stichter van de Koninklijke Republiek van Ladonia, met Nimis op de achtergrond.

Koninklijke Republiek van Ladonia

In 1980 begon stichter Lars Vilks aan het bouwen van Nimis (wat Latijns is voor ‘te veel’), een houten structuur/sculptuur van 75 ton, gemaakt met wrakhout. Hij zal de geschiedenis ingaan als ‘Lars met de Hamer’.
Plaats van creatie was een moeilijk bereikbare baai in het natuurreservaat Kullaberg in Skåne.

Pas twee jaar later werd deze constructie ontdekt door de Zweedse overheid. Die zag geen kunst maar illegaal opgetrokken constructies in een natuurgebied.
Dit was het begin van een jarenlange juridische strijd met tientallen rechtszaken. Het werd een gevecht van de gemeenschap tegen de overheid.
Om het uit de juridische handen te houden, wordt Nimis in 1984 aangekocht door Joseph Beuys; na diens overlijden werd het overgekocht door Jeanne–Claude & Christo.

Ondertussen deed Lars Vilks naarstig verder en bouwde nog nieuwe kleine en grote constructies.
Zo begon hij in 1991 aan de bouw van Arx (Latijn voor ‘vesting’, maar eigenlijk opgevat als een ‘stenen boek’), opgetrokken uit steen en beton. Het werd ‘opgeleverd’ in 1998.

De rechtszaken bleven aanmodderen. Op 2 juni 1996 verklaarde Vilks, uit protest van de gang van zaken, het gebied rond Nimis een onafhankelijk, soeverein land genaamd Ladonia. De eerste aanvragen tot burgerschap werden aanvaard en liepen binnen.
In 2002 bijvoorbeeld vraagt een groep van 3 à 4000 Pakistani asiel aan bij Ladonia in de hoop op een beter leven. De teleurstelling was groot toen bleek dat Ladonia geen bewoners herbergt. Ze hebben afgezien van het burgerschap.

Koningin Carolyn
Ladonia heeft een president en een koningin. Dit is Koningin Carolyn I.

In 1999 werd de constructie Omphalos (De navel van de wereld) ‘geopend’. Na ettelijke rechtszaken werd dit bouwwerk in 2001 verwijderd. Daarop vroeg Vilks de toestemming om een gedenkteken te plaatsen waar Omphalos had gestaan. Hij kreeg de toestemming voor een monument dat weliswaar niet hoger mocht zijn dan 8 centimeter. Wat hij prompt deed. Op 27 februari 2002 werd dit monument ingehuldigd.

Ladonia wordt niet door iedereen geliefd: in de loop der jaren hebben twee brandstichtingen en een orkaan zwaar huisgehouden in onze natie.
Tussen haakjes: om een mij ongekende reden verklaarde Ladonia op 5 juli 2003 de oorlog aan Zweden en de USA. Twee dagen later aan San Marino.

De zoektocht naar het land

Uiteraard kan je Ladonia bezoeken. Het ligt in in het Kullaberg natuurreservaat (Skåne), dichtbij het dorp Arild. Omdat Zweden deze micronatie officieel niet erkent, vind je weinig informatie. Maar Ladonia en Nimis zijn wel te vinden op Google Maps. (Zoek in Zweden naar ‘Ladonia’ of ‘Nimis’).

Ladonia bevindt zich op bijna 3 km van de dichtstbijzijnde parking.
De start van de wandeling is wat diffuus. Zie de blog All That Ash voor aanwijzingen.
Er is toijdens de wandeling geen echte bewegwijzering, slechts hier en daar een ‘N’, ‘Nimis’ of een pijl op een boom, een steen,….

Bewegwijzering naar Ladonia en Nimis
Bewegwijzering naar Ladonia en Nimis © eigen foto's, Karen Gardiner

Je hebt geen visum of reispas nodig; er is geen douane; er zijn geen inentingen vereist, … gewoon een paar stapschoenen.
Beperk wat je meeneemt op stap: de grotere rugzak, de zwaardere kinderwagen, … laat je het best achter. Het hindert tijdens je wandeling in en naar mijn moederland.
Ook goed om weten: er zijn geen toiletten, geen shops, …

Via een kluwen van takken, gangen, torens,… zak je af naar beneden, naar de baai. © Shutterstock

De ingang tot Nimis bevindt zich bovenop de klif, op 15 meter hoogte. De lengte van Nimis is ongeveer 200 meter. Via een kluwen van takken, gangen, torens,… zak je af naar beneden, naar de baai. Circe, een vriendin van Ladonia, beschrijft het kunstwerk terecht als “de grootste boomhut die je ooit hebt gezien”.

Je kruipt, wandelt, hangt rond in een magische omgeving met Koning Arthuriaanse allures.

Je kruipt, wandelt, hangt rond in een magische omgeving met Koning Arthuriaanse allures. Heerlijk. Deze video van B. Näckrup geeft een relatief goede impressie.

Naast Nimis, richting zee, staat de Toren van Wotan en links ervan de hoge Toren van de Winden (waaronder zich de National Library bevindt). En iets verder heb je Arx.

Let op: Ladonia is geen speeltuin. Er steken kepernagels uit, de bouwwerken vertonen grote gaten waar je kan doorvallen; er zijn enge ruimtes waar je amper met één persoon door kan, sommige stukken zijn moeilijk begaanbaar,… Maar het loont de ommetoer.

Dus, beste lezer, ga je op reis naar Zweden? Hou dan zeker halt in mijn moederland: Ladonia.

Zicht op Ladonia vanuit de baai

Ladoniaanse trivia

  • Oppervlakte: 1 km² (maar heeft plannen om uit te breiden)
  • Statuut: micronatie
  • Locatie: zuidwest Zweden
  • Ingang: 56° 17′ 16″ N, 12° 32′ 22″ E
  • Onafhankelijk sinds 2 juni 1996
  • Staatsvorm: remoni (republikeinse monarchie)
  • Buurlanden: Zweden
  • Munt: Örtug (1 Örtug= 10 SEK of 1€)
  • Tijdzone: Ladonia Standard Time = GMT + 0:57, oftewel 3 minuten vroeger dan Zweden.
  • Taal: Ladoniaans. Dit bestaat uit twee woorden: waaaall en ÿp. (Betekenis ongekend).
  • Vlag: groen kruis op groene achtergrond. Verhoudingen vlag: 21/13 (Fibonacci)
  • Nationale hymne: de plons van een steen in zeewater. (componist: Greve Jan Lothe von Eriksen)
  • Media: The Ladonia New Herald. Officieel Engelstalig maandblad, opgericht in augustus 1996. Hoofdredacteur: Lars Viiks.
  • Aantal Belgische burgers: 210 (24 augustus 2019)
  • Belgische ambassadeur: Yvan Bertjens uit Zutendaal ([email protected])



Veel dank aan Leen De Dycker die me in 2016 de weg heeft gewezen naar mijn moederland.