Voor Dirk Lauwaert

FILM. MIJN EEUWIGE LIEFDE. Ik had beloofd dat ik er aandacht zou aan besteden. Hierbij een lijstje waarmee ik het inlossen van deze belofte start.

Elk jaar komen er honderden films in roulatie. Veel films krijgen veel aandacht van de ‘grote’ media. Maar er zijn elk jaar nog meer films die de moeite van het ontdekken zijn, maar waaraan weinig aandacht wordt besteed. Daarom deze lijst van ‘andere’ films die ik aanbeveel. De lijst bestrijkt de jaren 2000 tot en met 2019. De grens tussen ‘andere’ films en ‘gewone’ films is daarbij overigens niet altijd scherp. Het weze mij vergeven.

Bij het samenstellen van deze lijst had ik maar één basisregel: geen films die sowieso al veel aandacht krijgen, maar andere films die ik aanbevelenswaardig vind. Dit zijn dus geen ‘the best of’. Ik heb gewoon mijn hart gevolgd, of eerder mijn geheugen. Welke film herinner ik mij als inhoudelijk of vormelijk interessant?

Voor elk jaar som ik maximaal 6 films op die ik jou aanbeveel. Bij voorkeur eentje voor elke van de vier categorieën:
D: Documentaire
S: Speelfilm
A: Animatiefilm
E: Extra, een specialleke

Er zitten uiteraard bizarre films tussen, maar ook ’gewone’ films.
En ik heb enkele keren buiten de lijntjes gekleurd. Voor 2016 bijvoorbeeld som ik veel te veel films op. Dat was blijkbaar een bijzonder vruchtbaar filmjaar. :-)

Achter elke filmtitel vind je een link naar IMDB, de internationale filmdatabase. Het jaar van IMDB wijkt soms af van ‘mijn’ jaar. Dat is het verschil tussen de releasedatum in de USA en in België.
Alle films zijn nog altijd te bekijken op dvd, netflix, prime, apple tv, youtube, … of misschien in een betere filmzaal in de buurt. Enkel As I was moving ahead… (Jonas Mekas) en 24 Frames (Abbas Kiarostami) zijn niet te vinden.
Soms plaats ik, na de korte beschrijving, een link die je zegt waar je de film nu op het internet kan zien: meestal youtube, vimeo of documentaryarea, een schitterende collectie van gratis online documentaires.

2000

Les glaneurs et la glaneuse – Agnès Varda – D – Frankrijk
Arenleessters worden ze genoemd, de sprokkelaars die na de oogst de restanten oprapen. De nouvelle vague-veteraan Agnès Varda (Cléo de 5 à 7, Sans toit ni loi, Jacquot de Nantes) volgt er een paar in deze mooie documentaire. Een film over armoede, rijkdom, verspilling, overconsumptie, … De glaneuse uit de titel is Varda zelf, die beelden en verhalen sprokkelt.

Sånger från andra våningen – Roy Anderson – S – Zweden

Du levande
(Jij, de levende) en En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (Een duif zit op een tak na te denken over het bestaan) vormen samen met deze Songs from the second floor een trilogie. 46 'tableaux vivants' tekenen een donker en surreëel beeld van onze naargeestige samenleving. En toch heeft de film een leuke kant. Roy Andersson komt dan ook uit de reclamewereld: you love him or you hate him.

Amores perros – Alejandro G. Iñárritu – S – Mexico
Een slag in het gezicht, een stomp in de maag,… En dat allemaal voor de liefde. De debuutfilm van een boeiend regisseur (21 grams, Babel, Birdman, The Revenant,…)
.


YiYi – Edward Yang – S – Taiwan
De film portretteert haarscherp de ups-en-downs van de Jian-familie, typische middenklasse uit Taiwan. Maar de familie had uit elke cultuur, klasse, of land kunnen komen. Triestig en hilarisch.
Deze intieme, warme film blijft lang nazinderen.

Father & daughter – Michael Dudok de Wit – A – USA
Mooie innemende animatie (8’30) over een dochter die jaar na jaar uitkijkt naar de terugkomst van haar vader. Een film van Michael Dudok de Wit, regisseur van onder meer La tortue rouge.
FILM


As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty – Jonas Mekas – E – USA/Litouwen
Ik ben blij dat ik een film van Jonas Mekas kan meepakken in mijn lijst. Deze grootvader van de avant-gardistische film en van de homemovies is een van mijn favoriete regisseurs. Zelf noemt hij zijn film “The ultimate Dogma movie before the birth of Dogma”. Het is de moeite. Maar uiteraard ook geen probleem als je in slaap valt: hij duurt bijna 5 uur.



2001

Le peuple migrateur – Perrin, Cluzaud, Debats – D – Frankrijk
Vogels! Bijzondere wezens. Deze film van Jacques Perrin, Jacques Cluzaud et Michel Debats doet hun jaarlijkse trek alle eer aan. Begint met de prachtige zin: “L’histoire des oiseaux migrateurs est celle d’une promesse… La promesse du retour.”

Lagaan – Ashutosh Gowariker – S – India
De mensen van een klein dorpje in victoriaans India nemen het op tegen de meedogenloze Britse heersers. David tegen Goliath. Komt soms amateuristisch over, maar is kundig in elkaar gezet. Deze Indische film van Ashutosh Gowariker hebben M. en ik verwonderd en met de glimlach bekeken.

Sen to Chihiro no kamikakushi – Spirited away – Miyazaki – A – Japan
Een van mijn lievelingsfilms van een topregisseur, Miyazaki. Hij werkt niet met scripts. Tijdens het storyboarden laat hij het verhaal organisch opborrelen, zonder vooropgezette structuur. Deze DVD heb ik vele malen als geschenk gegeven.
Alle films van Studio Ghibli zijn de moeite. Ze staan sinds enkele maanden op Netflix.

In The Bedroom – Todd Field – S – USA
Het rustige alledaagse leventje van het artsengezin Fowler wordt overhoop gehaald wanneer zoon Frank verkering krijgt met een jonge, bijna gescheiden moeder. Door een onvoorziene tragedie wordt het gezin totaal
verscheurd.

Werkmeister harmóniák – Béla Tarr – E – Hongarije
Trage, treurige, mooie, bevreemdende film, net zoals alle andere films van Béla Tarr (Turin Horse). Antwoorden zal je bij hem niet vinden. “Ik hou er niet van als mijn werk symbolisch, allegorisch of metafysisch wordt geïnterpreteerd.”

Atanarjuat: The fast runner – Zacharias Kunuk – E – Canada
Deze film vertelt een oude Inuitlegende. Hij werd gemaakt door een Inuitcrew (op de cameraman na) en volledig in Inuktitut (de Inuittaal). “De witte ijsvlaktes en hemelsblauwe lucht vormen een beeldschoon decor voor een eeuwenoude Inuitlegende over goed en kwaad, liefde en haat, wraak en verzoening.” Als Atanarjuat naakt over de ijsvlakte vlucht voor zijn achtervolgers, dan denk je toch: ‘Hoe koud moet dat niet zijn!’

2002

The Weather Underground – Sam Green, Bill Siegel – A – USA
“Je hebt geen weerman nodig om te weten welke kant de wind op waait”, zong Dylan in Subterranean Homesick Blues(1965). Dat was het vertrekpunt van de Weather Underground, om in 1969 een ​​‘blanke strijdmacht’ te verenigen met o.a. de Black Liberation Movement. Doel: de vernietiging van het VS-imperialisme en de vorming van een klasseloze communistische wereld.
FILM

Lilya 4-ever – Lukas Moodysson – S – Zweden
De 16-jarige Lilya vertrekt samen met haar 'lief' Andrej uit Rusland, richting Zweden, om een nieuw leven te beginnen. Ze was beter thuis gebleven. Lukas Moodysson is regisseur van onder meer het schitterende Fucking Åmål (1998)

Dolls – Akeshi Kitano – S – Japan
Drie mensen wordt het ongeluk opgedrongen; drie anderen kiezen ervoor. Traag maar trefzeker worden we binnengetrokken in de wereld van verdriet van de personages.


Bloody Sunday – Peter Greengrass – S – UK

Elke land heeft ettelijke schandvlekken op de vlag. In de UK is 30 januari 1972 er een: een Noord-Ierse vredesmars in Derry werd beschoten door Britse troepen: 13 doden; 14 gewonden. Dit waren de startschoten voor een langdurige burgeroorlog. Dwingend verfilmd door Peter Greengrass (United 93, Bourne-films, Captain Phillips,…)

Russkiy kovcheg - Russian Ark - Aleksandr Sokurov - E – Rusland
Een filmmaker komt op een magische wijze in het Rusland van de vroege 18e eeuw. Een Franse cynische aristocraat uit de 19e eeuw leidt hem –in één lange opname van 90 minuten– via de zalen van de Hermitage in Sint-Petersburg door 300 jaar Russische geschiedenis. Doorheen deze werveling mediteert Sokurov (Moeder en Zoon, Vader en Zoon, Moloch…) over de Russische identiteit in het post-Sovjettijdperk.


2003

Namida to warai no happî kurasu: 4 nen 1 kumi Inochi no jugyô – Children Full of Life – D – Japan
De leraar Mr. Kanamori brengt zijn leerlingen op een bijzondere manier de grote levenslessen bij. Teamwork, openheid, gemeenschap, eigenheid, emoties … Net als in het leven wordt er ook veel gelachen en gehuild. Te zien op YouTube.
FILM

Sansa – Siegfried – S – Frankrijk
Sansa is een hedendaagse nomade, een vagebond, een avonturier, een kunstenaar,… We –de camera– volgen hem, rennen achter hem aan op zijn reis van Parijs, naar Spanje, Portugal, Italië, Hongarije, Burkina Faso en Egypte, India, Japan.

The Story of the Weeping Camel – Byambasuren Davaa – S/D – Mongolia
Is dit nu een documentaire of een speelfilm? Zuid-Mongolië, tijdens de lente in de Gobi-woestijn. Een van de kamelen verstoot haar zeldzame, witte pasgeborene. Enkele nomaden worden op pad gestuurd om een musicus te zoeken, die een speciaal ritueel kan uitvoeren om het dier te redden.
FILM

Uzak – Nuri Bilge Ceylan – S – Turkije
Een minimalistische film van Nuri Bilge Ceylan (The Wild Pear Tree, Once Upon a Time in Anatolia, Winter Sleep, Three Monkeys) over eenzaamheid, onvervuld verlangen en de onmogelijkheid om te connecteren. De film kabbelt rustig van de ene naar de andere perfect getimde sekwens. We zien zelfs een fragment van Tarkovsky’s Stalker (of is het pornografie?)

Destino – Dalí en Disney – A – USA/Spanje
Dalí en Disney Studios (John Hench) werkten in de jaren 45-46 samen aan deze kortfilm. Het vertelt het verhaal van Chronos en zijn gedoemde liefde voor een sterfelijke vrouw. Werd niet beëindigd omwille van financiële post-oorlogperikelen. Project werd begin 2000 terug opgenomen en beëindigd door Dominique Monfery, een Disneyanimatiefilmer. 7 bizarre minuten.
FILM

Dogville – Lars Von Trier – E – Denemarken
Quid pro quo. Voor wat hoort wat. Een film over de kleinzielige meedogenloosheid van de mens. Dogville werd opgenomen in een vlak decor. De huizen worden aangegeven door lijnen op de grond, de namen van de bewoners en de straten zijn op de grond geschreven. Een bijzondere, onderschatte film die vormelijk en inhoudelijk zeer sterk is.




2004

Stealing a nation – John Pilger – D – Australië/UK
John Pilger klaagt het feit aan dat in de jaren ‘60 en ‘70 de Britse en Amerikaanse regeringen de hele bevolking van de Chagos-archipel om militaire redenen verdreven naar de sloppenwijken van Mauritius. Een ‘crime against humanity’ volgens het Internationaal gerechtshof. Zoals vele documentaires te zien op YouTube
.
FILM

Salinui chueok – Memories of a murder – Bong Joon Ho – S – Zuid-Korea
Grappige, spannende, wrange en tevergeefse zoektocht naar een seriemoordenaar. Van de regisseur van o.a. Okja en Parasite.

Nobody knows (S) – Hirokazu Koreeda – S – Japan
Vier kinderen worden door hun moeder achtergelaten. Zes maanden lang leefden de kinderen, zonder naar school te gaan, zonder dat iemand doorhad wat er aan de hand was. We volgen het langzaam uiteenvallen van het gezin.

Mooladé – Ousmane Sembene – S – Senegal
Zes meisjes die het traditionele zuiveringsritueel van besnijdenis moeten ondergaan lopen van huis weg. Vier van hen vinden hun toevlucht bij Collé Ardo Gallo Sy, een vrouw en moeder met moderne inzichten. Collé spreekt een moolaadé uit: een banvloek over iedereen die haar beschermelingen wil treffen. Met verregaande gevolgen.

Mindgame – Masaaki Yuasa – A – Japan
De verwarrende sprongen in tijd en de mengelmoes van stijlen, maakt deze animatiefilm tot een unieke ervaring. BFI vergelijkt het met de anarchistische geest van de Franse Nouvelle Vague.

Before Sunset – Richard Linklater – E – USA
Het tweede deel van de boeiende trilogie van de onafhankelijke en geduldige cineast Richard Linklater (Me and Orson Welles, Boyhood, …). Dit deel had voor mij een hoog nostalgisch karakter. Eerste deel: Before Sunrise en derde deel: Before Midnight.



2005

Grizzly Man – Werner Herzog – D – Duitsland
Haast alle documentaires van Herzog verdienen hier een plaatsje: The white diamond, Cave of Forgotten Dreams, Nomad, Meeting Gorbachev, Pina
…. Ik heb Grizzly Man gekozen omwille van de gevoelige, respectvolle manier waarop Herzog dit fascinerende onderwerp behandelt: de dood van natuuractivisten Timothy Treadwell en Amie Huguenard door ‘hun’ grizzlybeer.
FILM

Sophie Scholl. Die letzten Tage – S – Marc Rothemund – Duitsland
1943: Sophie Scholl en haar broer Hans delen, samen met enkele studenten (ze noemden zich De Witte Roos), anti-nazi-pamfletten uit in München. Ze worden gearresteerd en veroordeeld tot de doodstraf. Deze film heb ik dikwijls als geschenk gegeven.

History of Violence – David Cronenberg – S – USA
Is Tom Stall (Viggo Mortensen) wel zoals iedereen hem kent: de rustige burger, vader, restauranthouder? Een spannende thriller.

Me and you and everyone we know – Miranda July – S – USA
De wereld van een kunstenares raakt volledig overhoop wanneer ze verliefd wordt op een man met 2 kinderen. De rest van de chaos moet je maar zelf eens bekijken. Grappige, originele debuutfilm.

Caché – Michael Haneke – E – Oostenrijk
Michael Haneke (De witte band, Amour, De pianiste,…) is altijd de moeite. Zo ook hier: een succesvol gezinnetje (man, vrouw en kind) ontvangt pakketjes met verontrustende tekeningen en video-opnames. Eerst van de voorgevel van hun huis, daarna steeds persoonlijker. Beklemmende atmosfeer.


2006

The Pervert's Guide To Cinema – Sophie Fiennes en Slavoj Žižek – D – UK, Oostenrijk, Nederland
“Cinema is the art of appearances, it tells us something about reality itself. It tells us something about how reality constitutes itself.” De Sloveens filosoof Slavoj Žižek neemt ons mee op een filosofische, psychoanalytische tocht doorheen cinema.
De film eindigt met: “In order to understand today's world, we need cinema, literally. It's only in cinema that we get that crucial dimension which we are not ready to confront in our reality. If you are looking for what is in reality more real that reality itself, look into the cinematic fiction.”
FILM

Manufactered Landscapes – Jennifer Baichwal/Edward Burtynsky – D – Canada
De Canadese fotograaf Edward Burtynsky maakt grote kleurenfoto's van ‘het landschap dat we veranderen, dat we verstoren, in naam van de vooruitgang’. Er gaat een onnoembare schoonheid uit van deze foto's over de ecologische en humane rampen. Het lijkt dus een louter esthetiserende benadering. Maar is dat wel zo? In 'Manufactured Landscapes' volgt Jennifer Baichwal hem bij zijn ‘bezoek’ aan verschillende landschappen.

The Fall – Tarsem Singh – S – USA
In een ziekenhuis ontmoet een klein meisje met een gebroken sleutelbeen een bedlegerige man die haar een verhaal begint te vertellen. Naarmate het verhaal vordert komen werkelijkheid en fantasie samen. Een visueel spektakel.

Red Road – Andrea Arnold – S – UK/Denemarken
Er zijn vele uitstekende ’kleine’ films, zoals deze van Andrea Arnold (Fish tank, American Honey). Jackie is werkzaam bij een beveiligingsbedrijf, waar ze via een camerabewakingssysteem waakt over Red Road, een buurt in Glasgow. Op een dag ziet ze op het scherm een onaangename herinnering.

This Is England – Shane Meadows – S – UK

Nog zo een 'kleine' film uit de UK. Shaun, een trieste, vaderloze 11-jarige jongen raakt bevriend met een bende skinheads. Zijn labiele moeder probeert hem te redden van de ondergang.

Brand upon the Brain: A Remembrance in 12 Chapters – Guy Maddin – Canada/USA

Cultcineast Guy Maddin is een fenomeen: My Winnepeg, The Forbidden Room, The Saddest Music in the World. Deze Brand upon the brain! is een must-see. Aan de basis is het een stomme film. Op de dvd kan je een audiotrack kiezen, onder meer Isabella Rossellini, Laurie Anderson,…


2007

Iraq in fragments – James Longley – USA
Ik heb Pol&Soc gestudeerd. Dat is te zien aan mijn keuze van documentaires. Deze documentaire brengt verhalen uit het alledaagse moderne, door oorlog verwoeste Irak, verteld door zij die er wonen. Dwingend en menselijk.
FILM

Buda as sharm foru rikht – Buddha Collapsed Out of Shame – Hana Makhmalbaf – S – Irak/Frankrijk
Baktay, een Afghaans meisje van zes, wil naar de school gaan. Problematisch in het land van de Taliban, dat bezet werd door de Amerikanen. Een eenvoudig en grappig verhaal. Een beetje een ‘coming-of-evil’, door de prachtige ogen van een kind.

Klopka – Srdan Golubovic – S – Servië
Een gewone man wordt voor de verschrikkelijke keuze geplaatst: het leven van zijn doodziek kind wordt gered als hij een welbepaalde persoon vermoord. Als symbool van de morele woestijn die Servië was in het post-Milosevic tijdperk.

Stellet Licht – Carlos Reygadas – S – Mexico
Een getrouwde man, mennoniet in Mexico, heeft een buitenechtelijke affaire. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen zijn geloof en zijn liefde. ‘En de boer hij ploegde voort’. Met waanzinnige mooie eerste en laatste minuten. En er wordt overwegend Plautdietsch gesproken.

Auf der anderen Seite – Fatih Akin – S – Turkije/Duitsland
Een Turkse man gaat op zoek naar de dochter van de overleden minnares van zijn vader.
Deze film is een tweede deel van een drieluik. Het eerste is ’Gegen die Wand‘. Ik vermeld ook de aanwezigheid van Hanna Schygulla in een bijrol. Zij was een van de grote figuren in de Neuer Deutscher Film van de jaren 60-80. Ik was fan.


Jogo de cena – Eduardo Coutinho – S/D – Brazilië

Het verleden is chaos. Verhalen maken het tot geschiedenis. Verleden wordt daardoor altijd heden. Op welk punt raken waargebeurde verhalen overschaduwd door de manier waarop ze worden verteld? Eduardo Coutinho hield een auditie voor een documentaire, waarin hij vrouwen vroeg hun pijnlijke levensverhalen te vertellen. Vijf bekende actrices spelen ze na, waardoor werkelijkheid en spel door elkaar lopen.


2008

Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father – Kurt Kuenne – D – USA
Filmmaker Kurt Kuenne's aangrijpend erebetoon aan zijn jeugdvriend Badby, die werd vermoord door zijn zwangere vrouw. Kuenne maakte deze documentaire voor Zachary, Badby's zoontje, om zijn vader, die hij nooit zou kennen, te herinneren. Te zien op YouTube.
FILM

Okuribito – Departures – Yôjirô Takita – S – Japan
Een cellist raakt plotseling zonder werk en neemt een job aan bij een begrafenisondernemer, waarvan hij dacht dat het een reisagentschap was. Hij ontdekt gaandeweg het belang van dit werk en van zijn eigen leven. Een film over eenzaamheid, vriendschap en trouw.

Let the right one in – Tomas Alfredson – S – Zweden
Een van de horrorfilms van mijn lijst. Oskar, een 12-jarig jongetje, wordt voortdurend geplaagd. Hij wordt echter bevriend met zijn nieuwe buurmeisje, dat een heel bijzondere gave heeft. Sinds ze naast Oskar en zijn familie is komen wonen, sterven plotseling een hoop mensen. Oskar weet waarom.

Frost/Nixon – Ron Howard – S – USA
Op een intelligente manier verhaalt deze film over de interviews door David Frost met ex-president Richard Nixon in 1977, enkele jaren post-Watergate. Een quote van Richard Nixon: “I wouldn't want to be a Russian leader. They never know when they're being taped.”

Idiots & Angels – Bill Plympton – A/E – USA
De wilde weldoener: een amorele man wordt op een dag met vleugels wakker. De vleugels doen hem, tot zijn grote verrassing, goede daden doen. Hij probeert wanhopig van de goede vleugels af te komen, maar uiteindelijk komt hij in gevecht met degenen die de vleugels beschouwen als hun ticket voor ‘fame and fortune’.


2009

Man on wire – James Marsh – D – USA
De Franse koorddanser Philippe Petit doet in 1974 ‘the artistic crime of the century’: hij koordloopt (loopt koord?) tussen de Twin Towers van het New Yorkse World Trade Center. 45 minuten liep hij van de ene kant naar de andere en terug, legde zich in het midden van het touw even te ruste, …. En geen enkele ‘law enforcer’ kon hem pakken. Illegaal, gedurfd en vooral innemend en mooi. Heb ik dikwijls cadeau gegeven.
FILM

Darbareye Elly – About Elly – Ashar Farhadi – S – Iran
Farhadi is een van de interessantere regisseurs van nu: A Separation, The Salesman, The Past, Everybody knows, … en deze About Elly.
Elly, de kleuterjuf, verdwijnt tijdens een picknick aan de zee. Is ze verdronken, vertrokken, …?
De regisseur onderzoekt de gevolgen van leugens en misleidingen. Zelfs alledaagse leugentjes-om-bestwil, als ze op elkaar worden gestapeld, kunnen tot onvoorziene gebeurtenissen leiden.

Nanjing! Nanjing! - City of Life and Death – Chuan Lu – China/Hong Kong
1937: Japan bezet Nanjing, de voormalige Chinese hoofdstad. De gevechten waren heftig en de gruweldaden wreed. Zeker tegen de burgers die heil hadden gezocht in de Internationale Veiligheidszone. Een heftige film.

Zanan-e bedun-e mardan – Woman without men – Shirin Neshat, Shoja Azari – S – Iran
In 1953 wordt er in Iran, met steun van de CIA en op vraag van MI6, een staatsgreep gepleegd tegen de democratisch verkozen premier Mohammad Mosaddegh. Tegen deze achtergond zoeken vier vrouwen troost en gezelschap bij elkaar in een prachtige boomgaardtuin.

Hadewijch – Bruno Dumont – S – Frankrijk
Geschokt door het blinde geloof van de novice Hadewijch, zet moeder overste haar aan de deur. Ze wordt terug Céline en gaat in de werkelijkheid op zoek naar God en verlossing. Ze sluit een opmerkelijke vriendschap met een radicale moslim. Een trage film met prachtige beelden die je langzaam in zijn greep krijgt. Mij toch.

Altiplano – Peter Brosens, Jessica Woodworth – E – België
Deze twee regisseurs leveren regelmatig boeiende films af: State of Dogs, Khadak, Het vijfde seizoen en Altiplano. Een voormalige oorlogsfotograaf en haar arts-echtgenoot raken verwikkeld in een rel, wanneer de lokale bevolking in een Andesdorp protesteert tegen de vervuiling door een nabijgelegen mijn. Intrigerende cinema.

2010

Inside job – Charles Ferguson – D – USA
Hoe zat de financiële crisis weer in elkaar? Matt Damon is de verteller van dienst: Waarom? Wie? Wanneer? Sterke, verstaanbare analyses over de gevolgen van systematische corruptie. Het voedt mijn verontwaardiging.
FILM

Des hommes et des dieux – Xavier Beauvois – S – Frankrijk
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 1996, in Algerije, hebben acht Franse cistercienzers van het klooster Notre-Dame de l'Atlas van Tibhirine een eenvoudig leven ten dienste van de arme gemeenschap rond het klooster. Tijdens de Algerijnse burgeroorlog worden ze echter bedreigd door terroristen, maar ze besluiten, tot grote ergernis van de overheid, in het land te blijven en niet terug te keren naar Frankrijk. Lambert Wilson en Michael Lonsdale zijn schitterend.

Certified Copy – Abbas Kiarostami – S – Iran/Frankrijk
Een vrouw gaat naar een lezing door een kunsthistoricus. Hij spreekt over het verschil tussen een kunstwerk en de copies ervan. Is daar eigenlijk wel een verschil? De twee gaan samen naar een Italiaans dorp en je ziet een verschuiving in de relatie. Wat is de echte relatie en wat is de vervalsing? Waren ze een stel dat deed alsof ze elkaar voor het eerst ontmoetten of was het een nieuw stel dat deed alsof ze getrouwd waren? Interessant om te zien hoe Kiarostami (Under the Olive Tree, 24 Frames,…) veel suggereert van wat er gebeurt buiten beeld. Is wat we zien de werkelijkheid of niet?

Winter's Bone – Debra Granik – S – USA
Nadat Ree's vader het huis van de familie als onderpand heeft gegeven om op borgtocht uit de gevangenis te komen, wordt hij vermist en dreigt de familie uit het huis gezet te worden. Om haar broers, zusjes en het gezin te redden, gaat Ree op zoek naar haar vader en de waarheid. Een moeilijke tocht. Met een schitterende debuterende Jennifer Lawrence.

Surviving Life (Theory and practice) – Prezít svuj zivot (teorie a praxe) – Jan Svankmajer – E – Tsjechië
Surrealist Svankmajer is beroemd om zijn eigenzinnige mengvorm van animatie (cut-outs van fotos) en live-action. In deze film leidt een getrouw man een dubbelleven: eentje in het echte leven en eentje in zijn dromen, waar hij getrouwd is met een andere vrouw. Waanzin ten top.

2011

Jiro Dreams of sushi – David Gelb – D – USA/Japan
Een documentaire over de 85-jarige sushimeester Jiro Ono, zijn beroemde restaurant in Tokio, en zijn relatie met zijn zoon en mogelijke erfgenaam, Yoshikazu. Passie. Of is het zotte hartstocht? Wie wil er nu nog 16 uur per dag werken, 75 jaar lang?

Elena – Andrey Zvyagintsev – S – Rusland
De bejaarde vrouw Elena woont samen met haar rijke man Vladimir in een ruime villa. Elena heeft maar één zorg: haar alcoholistische zoon en diens gezin te redden van de nakende armoede. Zvyagintsev (The Return, The Banishment, Leviathan, Loveless) wordt regelmatig vergeleken met Tarkovski omwille van zijn trage, poëtische stijl en zijn voorliefde voor existentiële thema’s.

Monsieur Lazhar – Philippe Falardeau – S – Frankrijk
We hebben allemaal een rugzak, een verleden, een trauma,… Een Algerijnse immigrant wordt vervangleerkracht van een lerares die zelfmoord gepleegd heeft in het klaslokaal. Hij helpt de leerlingen door hun verdriet en verwarring. Tegelijkertijd draagt hij zelf de last van zijn verleden, dat drukt op zijn toekomst.

Incendies – Denis Villeneuve – S – Canada
Een tweeling gaat, op testamentair verzoek van hun moeder, op zoek naar hun familiaal verleden in het Midden-Oosten. Een bijzondere film van een intelligent regisseur, Denis Villeneuve: Polytechnique, Prisonners, Sicario, Blade Runner 2049 en vooral Arrival.

L'excercice de l'Etat Pierre Schoeller – S – Frankrijk/België
Mijn politieke insteek is dikwijls aanwezig. Zo ook bij deze film. “Intens, ijzersterk vertolkt drama is een soort action painting van de hedendaagse politiek, waar grote-bedrijvenbelangen, egomanie en beeldvorming de rechtvaardigheid en daadwerkelijke besluitvorming fataal ondermijnen.” Met een sterke vertolking van Olivier Gourmet.

Crulic, The Path to Beyond – Crulic, drumul spre dincolo – Anca Damian – A/D – Roemenië/Polen
Deze geanimeerde documentaire vertelt, vanuit het hiernamaals, het verhaal van Crulic, een 33-jarige Roemeen die opgesloten werd in de Poolse gevangenis en daar tevergeefs in hongerstaking ging. Een schitterende animatiefilm, een amalgaam van diverse animatietechnieken. Vaut le voyage.



2012

Five broken cameras – Emad Burnat, Guy Davidi – D – Palestina, Israel
Bij de geboorte van zijn vierde kind koopt Emad Burnat zijn eerste videocamera. Rond dezelfde tijd trekken de Israeli's een scheidingswand op in zijn dorp. De dorpsbewoners protesteren heftig. Burnat filmt het protest samen met het opgroeien van zijn zoon. Arrestaties, nachtelijke invallen en schietpartijen. De ene camera na de andere wordt beschoten of vernield. Elk van de vijf camera's vertellen een deel van zijn verhaal.
FILM

El Sicario, Room 164 – Gianfranco Rosi – D – Frankrijk/USA
Dit is een documentaire over een huurmoordenaar. (Niet te verwarren met Sicario van Villeneuve). Jarenlang commandant van de staatspolitie in Chihuahua, opgeleid door de FBI. Hij heeft honderden mensen vermoord, is een expert in marteling en ontvoering en werd in nog geen enkel land aangeklaagd. Misschien wel de meest verontrustende film uit de reeks, samen met The 13th (2016).
FILM

Lore – Cate Shortland – S – Duitsland
1945, de Führer is dood. De ouders van de 15-jarige Lore worden gearresteerd vanwege oorlogsmisdaden. Samen met haar broertjes en zusjes trekt ze door het verwoeste Duitsland op een reis die hen confronteert met de gevolgen van de overtuigingen van hun ouders. En omstandigheden dwingen haar iemand te vertrouwen die zij ‘normaal’ zou moeten haten.

Tabu – Miguel Gomes – S – Portugal
Rijke, allegorische zwart-witfilm over het moderne Portugal en zijn koloniale verleden. Ondermeer over de onmogelijke liefde tussen de getrouwde Aurora en avonturier Ventura in het Mozambique van begin jaren zestig. De film werd vernoemd naar de gelijknamige zwijgende film van F.W. Murnau uit 1931 en gaat dus ook over film.

It's Such A Beautiful Day – Don Hertzfeldt – A – USA
Bill is een gewone, saaie man met een gewoon, saai leven. Totdat het niet meer goed gaat met hem en hij de grip op het leven verliest. Het derde finale luik van een bizarre, prachtige trilogie: Everything will be OK (2006) en I Am So Proud of You (2008).

Holy Motors – Leos Carax – E – Frankrijk
Nog zo'n bizarre film: we volgen één dag uit het leven van een wezen dat van zonsopgang tot na middernacht per taxi van het ene naar het andere leven reist. Waar kan hij gemoedsrust vinden?


2013

Ida – Pawel Pawlikowski – S – Polen
Polen 1962. Anna staat op het punt om haar geloften af te leggen bij de kloosterschool waar ze ooit werd opgenomen als wees. Maar alles verandert als ze verneemt dat dat er nog familieleden leven en dat ze joodse roots heeft. Ze begint een onaangename zoektocht naar haar verleden.
Van de regisseur van dat ander pareltje: Cold War.

Gangs of Wasseypur – Anurag Singh Kashyap – S – India
Een dodelijke vete tussen twee Indiase families omspant drie generaties. ’Haat wordt geërfd’. The Godfather in Indië. Geen Bollywood, geen Hollywood. Gewoon, machtige cinema. (Duurt meer dan 5 uur).

Frances Ha – Noah Baumbach – S – USA
In een subtiel zwart/wit fotografie schets de film het dagelijkse leven van Frances (Greta Gerwig). Ze woont in NY, maar heeft eigenlijk geen appartement. Ze is geen echte danseres, maar ze is leerling van een dansgroep. Ze praat amper met Sophie, nochtans haar beste vriendin. Mooie cinema van de regisseur van Marriage Story.

The Selfish Giant – Clio Barnard – S – UK
Twee jonge gasten zoeken een weg uit de miserie door aan te pappen met een lokale crimineel. Debuutspeelfilm van Clio Barnard, die eerder al de alomgeprezen documentaire The Arbor realiseerde. De film past in een lange traditie van Brits sociaal-realistisch drama.

Boy & the world – O Menino e o Mundo – A – Brazilië
Een kinderfilm hoeft niet infantiel te zijn: een jongen gaat op zoek naar zijn vader, die naar de stad is vertrokken op zoek naar werk. Hoe verder van huis, hoe dichter bij het centrum van de stad, hoe donkerder van toon.

Jodorowsky's Dune – Frank Pavich – D – USA
Een film die handelt over een film die nooit werd gemaakt. De cultcineast Alejandro Jodorowsky (El Topo, The Holy Mountain en ook scenarist van de stripreeks L'Incal van Moebius) verzamelde een aantal vrienden om de SF-klassieker DUNE te verfilmen. Salvador Dali, Orson Welles, Mick Jagger, Pink Floyd,… gingen allemaal meedoen. Een relaas. DUNE is ‘the best movie never made’.
FILM



2014


Hiver Nomade – Manuel von Stürler – D – Frankrijk, Zwitserland
Winter 2010: twee herders (Pascal en Carole), 800 schapen, 3 ezels, 4 honden, 600 kilometer: de transhumance. Een revelatie.

Timbuktu – Abderrahmane Sissako – S – Mauritanië
Een herder, Kidane, woont met zijn familie in de vredige woestijn, dichtbij de stad Timbuktu, waar de religieuze fundamentalisten de plak zwaaien. Muziek, sigaretten, humor, voetbal,… worden verbannen. Hun leven wordt plots en ongewild overhoop gehaald en Kidane wordt geconfronteerd met de wetten van de bezetters.

A Girls Walks Home Alone at Night – Ana Lily Amirpour – S – USA
Er zijn een paar vampierenfilms die ik wel… euh… smaak. Daughters of Darkness bijvoorbeeld van Harry Kümel. En deze Iraanse vampierenwestern. Een liefdesverhaal van twee verloren zielen in een doodse stad.

Mr. Turner – Mike Leigh – S – UK
Het verhaal van de laatste jaren van de excentrieke Britse kunstenaar J.M.W. Turner (1775- 1851). Nors, onbeschaamd, maar een gedreven kunstenaars die wist wat hij deed.

The Wanted 18 – Amer Shomali/Paul Cowan – A/D – Palestina/Canada
Er zitten bizarre films in mijn lijst. Zoals deze. Door middel van stop-motionanimatie, tekeningen en interviews creëren regisseurs Amer Shomali en Paul Cowan een verbazingwekkend waargebeurd verhaal: de achtervolging op achttien koeien door het Israëlische leger, waarvan de onafhankelijke melkproductie op een Palestijnse collectieve boerderij een bedreiging vormde “voor de nationale veiligheid van de staat Israël” .

The National Gallery – Frederick Wiseman – D – USA
Frederick Wiseman is een van de grootste cineasten van onze generatie. Hij maakt de ene na de andere boeiende documentaire: Ex Libris: New York Public Library bijvoorbeeld. En ook deze documentaire over het lievelingsmuseum van M. en mezelf. Wiseman observeert en registreert, zonder commentaar of interviews.
FILM

2015

The Birth of Saké – Erik Shirai – D – Japan/USA
Wij hebben geuze; de Japanners hebben saké. Birth of Sake is een visuele, meeslepende ervaring van een mysterieuze, alchemistische wereld waarin, tijdens een koude winter in het Noorden, grote offers worden gebracht voor het voortbestaan van een aloude traditie: het brouwen van saké.

Sworn Virgin – Laura Bispuri – S – Italië
Hana groeide op in een afgelegen dorp in Albanië. Om de rest van haar leven niet te moeten slijten als onderdanige vrouw, zweert ze eeuwig maagd te blijven en te leven als een man. Op een dag besluit ze echter terug te keren naar het leven als vrouw en zich te vestigen in het moderne Milaan.

Ixcanul –– Jayro Bustamante – S – Guatemala
Op de hellingen van een actieve vulkaan in Guatemala wordt door haar Kaqchikel-ouders een huwelijk geregeld voor de zeventienjarige María. Zij droomt echter over een ander leven. Een boeiende film van een interessant regisseur (zie ook haar schitterende La Llorona).

Embrace of the Serpent – El abrazo de la serpiente – Ciro Guerra – S – Colombia
Een sjamaan uit de Amazone, Karamakate, en twee wetenschappers gaan samen op zoek naar een heilige plant met geneeskundige krachten. Een tocht van jaren. Prachtige film van de regisseur van merkwaardige, poëtische films (The wind journeys, 2009 en Birds of Passage, 2018).

The Pearl Button – El Botón de Nácar – Patricio Guzman – E – Chili
De oceaan bevat de geschiedenis van de mens. De zee herbergt alle stemmen van de aarde, en die uit het heelal. Het water, de langste grens van Chili, bewaart ook een geheim van een mysterieuze knoop die op de zeebodem werd gevonden. Sommige zeggen dat water een geheugen heeft. Deze film laat zien dat het ook een stem heeft. Schitterende, poëtische cinema over de politieke moorden in Chili.

2016

I am not your negro – Raoul Peck – D – USA
Schrijver James Baldwin vertelt het raciale verhaal in het moderne Amerika in zijn onvoltooide roman ‘Remember This House’. Peck heeft dit omgezet in een documentaire. “Why is it necessary to have a nigger, in the first place. […] I am not a nigger. I am a man. But you think I am a nigger, so you need it. You have to find out why.”
Lees over deze problematiek ook Baldwin's essay ’Aan de voet van het kruis’ in het Nexus-tijdschrift 78.

13th – Ava Duvernay – D – USA
Als je deze film ziet, begrijp je wat Frank Zappa bedoelde met ‘Politics is the entertainment branch of industry‘. De titel 13th verwijst naar het dertiende amendement in de Amerikaanse grondwet, dat in 1865 de afschaffing van de slavernij bekrachtigde, maar tegelijkertijd de overheid in staat stelde om veroordeelden als onvrijwillige arbeidskracht in te zetten. Sterke documentaire van regisseur Ava DuVernay (Selma).
FILM

Les innocentes – Anne Fontaine – S – Frankrijk
Polen, 1945. Mathilde Beaulieu, een jonge Franse dokter bij het Rode Kruis. Op een ochtend vraagt een non haar om hulp. Mathilde volgt haar naar het klooster waar ze een schokkend geheim ontdekt: de meeste van de zusters zijn zwanger geraakt na een inval van Russische soldaten. Zij is hun laatste hoop.

Sameblod – Sami Blood – Amanda Kernell – S – Zweden
Een Sámi-meisje wordt op de school blootgesteld aan het racisme van de jaren dertig en droomt van een ander leven. Maar om dat te bereiken, moet ze iemand anders worden en alle banden met haar familie en cultuur verbreken.

Frantz – François Ozon – S – Frankrijk
In de nasleep van WO I ontmoet een jonge Duitse vrouw een mysterieuze Fransman. Hij legt bloemen neer op het graf van haar overleden verloofde, die sneuvelde in Frankrijk. Zijn komst verhit de gemoederen in het stadje. Mooie, intieme zwart/wit film.

Bacalaureat – Cristian Mungiu – S – Roemenië
Een prachtige film over corruptie, compromissen en ouderschap. Van de Roemeense regisseur Cristian Mungiu (4 luni, 3 saptamâni si 2 zile). Met in de hoofdrol een schitterende Maria Dragus (Das Weisse Band).

The Lost City of Z – James Gray – S – USA
Passie wordt obsessie. De Britse ontdekkingsreiziger Percival Fawcett verdwijnt terwijl hij op zoek was naar een mysterieuze stad in de Amazone. Een fascinerend, levendig scenario houdt je in de ban van dit waargebeurde verhaal.

Lady Macbeth – William Oldroyd – S – UK
Het Engelse platteland, 1865. Katherine is getrouwd met een veel oudere man. Ze haat haar liefdeloze huwelijk en zijn koude familie. Als ze een affaire krijgt met een jonge arbeider ontketent dat in haar de kracht om met alle middelen te vechten voor wat ze zelf wil en voor haar wraak op de patriarchale wereld waarin ze leeft. Een sterke debuutfilm.

Paterson – Jim Jarmusch – S – USA
Paterson leidt een eenvoudig, standvastig leven als dichtende buschauffeur. ‘Een rustig drama’, zo omschreef iemand deze film. Traagjes kruipt deze liefdevolle film in en op u. Het heeft een aantrekkelijke onschuld dat je helemaal meedrijft tot het einde. Je hebt spijt dat de film gedaan is. Een groot filmgedicht van Jim Jarmusch.

The girl with all the gifts – Colm McCarthy – S – UK/USA
Onderzoekers hopen bij een kleine groep kinderen een remedie te vinden tegen een virus dat de hele wereld heeft verwoest. Ze zijn de laatste hoop voor de mensheid. De tienjarige Melanie gaat elke dag naar school, maar wel in een dwangbuis en onder begeleiding van soldaten met getrokken wapens. Waarom? Een opmerkelijk drama met een prachtige Sennia Nanua.

La Región Salvaje – The untamed – Amat Escalante – S – Mexico
Een eigenaardige film, een opmerkelijk allegaartje van stijlen en genres dat zich onmogelijk in een hokje laat proppen. Genot voor de vrouwen; de mannen als offer. Met een sensuele/erotische/seksuele (?) scène met een buitenaards wezen.

Hitchcock/Truffaut – Kent Jones – D – Frankrijk/USA
François Truffaut interviewde in 1962 een week lang de ‘master of suspense’ Alfred Hitchcock en maakt hem in een klap tot ‘auteur’. Deze gesprekken werden te boek gesteld: het klassieke filmboek Cinema According to Hitchcock. Filmkenner Kent Jones sprak met hedendaagse regisseurs over het belang van dat boek. We horen onder meer Richard Linklater, Peter Bogdanovich, Martin Scorsese en Wes Anderson.
FILM

2017


AlphaGo – Greg Kohs – D – USA
Met meer bordconfiguraties dan er atomen zijn in het gekende universum, wordt het oude Chinese spel ‘Go’ al lang beschouwd als de grote uitdaging voor kunstmatige intelligentie.
Deze documentaire verhaalt over een buitengewone best-of-five-wedstrijd tussen een legendarische Zuid-Koreaanse Go-meester en een ‘machine’ in maart 2016. Honderden miljoenen mensen over de hele wereld keken ademloos toe en wij ook. Wat kan AI onthullen over een 3000 jaar oud spel? Wat kan het ons leren over de menselijke geest?
FILM


On Body and Soul – A Teströl és Lélekröl – Ildikó Enyedi – S – Hongarije
Mária is de nieuwe kwaliteitscontroleur in een slachthuis. Introvert, serieus, loyaal, … De enige die toenadering zoekt is haar baas Endre. Ze zijn met stomheid geslagen als ze per toeval ontdekken dat ze ’s nachts dromen over hetzelfde onderwerp: twee rendieren ontmoeten elkaar in het woud en worden verliefd. Hun relatie en de manier waarop ze in het leven staan verandert, als ze overdag hun dromen in werkelijkheid brengen.
Een betoverende liefdesgeschiedenis die zich afspeelt in een slachthuis. Dat wil je toch niet missen. :-)

A Ghost Story – David Lowery – S – USA
Een overleden man (Casey Affleck) keert als een spookverschijning terug om zijn vrouw (Rooney Mara) te troosten. Hij is echter niet aan tijd gebonden en kan dus niet ‘ingrijpen’. A Ghost Story is een hypnotische bespiegeling over sterfelijkheid, vergankelijkheid, nalatenschap, verdriet. Een juweeltje.

Phantom Thread – Paul Thomas Anderson – S – USA
Reynolds Woodcock gevestigd in het Londen van de jaren 50, is een gerenommeerde kleermaker en -ontwerper. Zijn leven wordt verstoord door Alma, een jonge, wilskrachtige vrouw. Zij wordt zijn muze en minnaar. Paul Thomas Anderson (Magnolia, There Will Be Blood) is weer groots. Accolades voor de immer schitterende Daniel Day-Lewis.

Tehran tabu – Ali Soozandeh – A – Oostenrijk/Duitsland
Seks, drugs and rock'n'roll in Iran. Muzikanten, prostituees, … vinden altijd een manier om de strikte wetten van hun land te omzeilen. Deze rotoscopische debuutfilm is intelligent gemaakt. Geen zwart-wit benadering van het thema maar voldoende genuanceerd en complex om te blijven boeien tot het einde.

24 frames – Abbas Kiarostami – E – Iran/Frankrijk
De posthume, en laatste, film van Kiarostami is een verzameling van 24 korte fragmenten van telkens 4 minuten en 30 seconden en telkens geïnspireerd door één stilstaand beeld. Eerlijk: ik heb enkel een paar van de 24 fragmenten (youtube) gezien. Maar ze waren voldoende om deze film op te nemen. Als een uitnodiging aan mezelf om deze film in zijn totaliteit te zien. In een cinemazaal.

2018


Shadows – Ying – Yimou Zhang – S – China
Ik hou van de esthetiek van Zhang's films: Hero, The House of the Flying Daggers, Raise the Red Lantern, … Ook omdat ze verder gaan dan louter esthetiek. Deze film behandelt het leven en de intriges in de oude Chinese hoven.

Leave no trace – Debra Granik – S – USA
Een 13-jarig meisje leeft met haar vader een ‘idylisch leven’ in een groot natuurreservaat in Portland, Oregon. Een kleine fout verdrijft hen uit dit aards paradijs. Een aanbevolen film van de regisseur van Winter's Bone.

Border – Gränz – Ali Abbasi – S – Zweden
Tina is een waardevolle kracht bij de grenswacht. Ze is in staat gevoelens als schuld, schaamte en angst te ruiken, en zo pikt ze moeiteloos smokkelaars uit de menigte. Tot ze haar ware schokkende aard ontdekt. Een bevreemdend spektakel met een nog meer bevreemdende seksscène.

Burning – Beoning – Lee Chang-dong – S – Zuid-Korea
Deze schitterende film is gebaseerd op een novelle van Haruki Murakami. Seks, afgunst en pyromanie zorgen voor een meeslepend mysterie in deze meesterlijke film van Lee Chang-dong (Poetry en Secret Sunshine).

Werk ohne autor – Florian Henckel von Donnersmarck – S – Duitsland
De Duitse kunstenaar Kurt Barnert ontsnapt als jong kunstenaar van Oost- naar West-Duitsland. Zijn jeugdjaren onder de nazis en de communisten blijven hem achtervolgen. Het verhaal is geïnspireerd op het leven van de Duitse schilder Gerard Richter die de film overigens beschouwde als een “aanfluiting en een schandalige verdraaiing” van zijn biografie. Van de regisseur van Das Leben der Anderen.

Isle of Dogs – Wes Anderson – A – USA
Wes Anderson (The Royal Tenenbaums, Moonrise Kingdom) vertelt ons het verhaal van Atari Kobayashi. Hij is het 12-jarige pleegkind van de corrupte burgemeester Kobayashi die alle huisdieren verbiedt. We volgen Atari op zijn zoektocht naar zijn hond Spots.

Utøya: July 22 – Erik Poppe – S – Noorwegen
Ik dacht dat iedereen deze film kende. Blijkt toch niet zo te zijn. Dus voeg ik hem alsnog toe (begin Juli), omdat dit het soort film is dat bij mij lang blijft nazinderen.
Juli 2011: Andrey Bleyvik pleegt een massamoord op een politiek zomerkamp voor jongeren op het Noorse eiland Utøya. We volgen, in een lange take, Kaje die probeert te overleven en haar zusje terug te vinden. Een indrukwekkende stomp in de maag.

2019

For Sama – Waad al-Kataeb – D – UK
Oorlog is een ver-van-mijn-bed-show. Maar deze debuutfilm van regisseur en journalist Waad al-Kataeb brengt de gruwelen van de oorlog in Aleppo dichtbij. Gedurende jaren registreerde ze de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad, Aleppo, Syrië.
De film vertelt over de intimiteit van het gezin –”Hamza, ik ben zwanger” – en het verwoestende van een belegering – “Oh, nee!“. Intiem en verbijsterend, hoopvol en weerzingwekkend. Veel indringerder dan alle antioorlogsfilms.

Atlantique – Matt Diop – S – Senegal
Arbeiders, uitgebuit op een grootse bouwplaats in Dakar, besluiten om het land te verlaten voor een betere toekomst. Onder hen is Souleiman, de minnaar van Ada die is uitgehuwelijkt aan een ander.
Atlantique
is een verleidelijke mengelmoes van sociaal realisme en bovennatuurlijk mysterie. Een zinderend debuut van Matt Diop.

Capharnaüm – Nadine Labaki – S – Libanon
Zaïd – een twaalfjarige jongen – zit in Beiroet een gevangenisstraf uit van vijf jaar en heeft er genoeg van: hij klaagt zijn ouders aan omdat ze hem op de wereld hebben gebracht.
Geen makkelijke film. Gelukkig eindigt Nadine Labaki met een sprankeltje hoop op het allerlaatste beeld.

The Third Wife – Ash Mayfair – S – Vietnam
Deze mooie film is een late toevoeging (2 juli 2020). Het rurale Vietnam uit de 19de eeuw: een 14-jarig meisje wordt de derde vrouw van een véél oudere landeigenaar. Ash Mayfair vertelt in haar debuutfilm (!) het verhaal vanuit het vrouwelijk perspectief. Ze heeft deze film in 2020 herwerkt tot een woordloos, zwart/wit drama. Interessant om te vergelijken.

J'ai perdu mon corps – Jérémy Clapin – A – Frankrijk
Een afgehakte hand ontsnapt uit een medische koelkast, de Parijse nacht in op zoek naar zijn lichaam. Parallel hieraan krijgen we het verhaal van Naoufel, een bedeesde gast die verliefd is op Gabrielle. Een prachtige, humanistische film.

Umbilical World – David Firth – A/E – UK
Pure animatie-waanzin, deze ultieme retrospectieve van het werk van David Firth. Nieuw materiaal wisselt af met klassiekers en vernieuwde originals. Salad Fingers, Spoilsbury Toast Boy, Health Reminder,… Zijn werk doet me denken aan de absurde humor van Frank Zappa.
Als je het werk van David Firth niet kent: spring onvoorbereid en zonder verwachting in de wereld van deze unieke, waanzinnige kunstenaar. Er wacht u een bizarre reis.

Knock down the house – Rachel Lears – D – USA
Ik eindig mijn reeks met een hoopvolle, inspirerende documentaire. Tijdens de tussentijdse verkiezingen van 2018 zetten vier uitzonderlijke vrouwen campagnes op tegen machtige gevestigde spelers. Met in een ‘hoofdrol’ Alexandria Ocasio-Cortez, in armoede geboren in de Bronx en nu afgevaardigde in het Amerikaanse congres.
FILM

****************************************
Je vindt deze lijst ook op IMDB: Het Verzet – Interessante films uit de periode 2000-2019. No blockbusters.