ALS WE OP REIS gaan, zoeken M. en ik altijd naar lokale restaurants, lokale bars, lokale boekenwinkels … Diepe experiences hoeven het niet te zijn, maar je gaat ons nooit tegenkomen in een McDonald-achtige keten. Trouwens, in ons eigenste belgenland ook niet. We houden gewoon te veel van de couleur locale, die altijd veel interessanter is.

Om dezelfde reden zal je ons zelden tegenkomen in een een boekenwinkel uit een grote keten. De Standaardboekhandel bijvoorbeeld, of FNAC,… Niet dat ze daar geen goede boeken hebben. Maar ze verrassen zelden. Vroeger bij de FNAC in Leuven, toen Annemie O. de boîte daar nog draaide, kon je al eens een ontdekking doen. Zeker op haar aanbevelen. Ze had een band met ’haar’ boeken en ’haar’ klanten.

Daar ergens is ook de reden te zoeken waarom we gaarne naar Barbóék gaan. Het heeft iets wat typisch is voor alle onafhankelijke boekhandels: het is een ontmoetingsplaats voor mensen met liefde voor boeken. Knack omschreef Barbóék bij de opening in 2015 –help, de tijd gaat snel!– als ‘de nieuwste parel aan de kroon van de onafhankelijke boekenzaken’. Het Laatste Nieuws spreekt van een ‘gezellig boekencafé in de stad’.

Barbóék verrast in de eerste plaats met het aanbod van boeken. Je vindt er uiteraard bestsellers, maar die vind je overal. Nog meer vind je er onverwachte, verrassende boeken, … Hun aanbod vertoont een verleidelijke eigenheid, zowel in literatuur, poezie als in reisgidsen, kunstboeken, kinderboeken,… Je vindt er steeds boeken die je enorm aanspreken.
En de ‘dienaars van de boeken’ zijn zelf enorm belezen. Ze tonen je graag een boek waarvan zij denken: 'dit iets voor jou'. We gaan zelden buiten zonder een boek.

Niets zo aantrekkelijk en inspirerend als iemand een boek zien lezen dat je niet kent.


Je wandelt er rond en omzeggens iedereen zit wel in een boek te duiken. Niets zo gezellig als iemand een boek zien lezen. Niets zo verbindend als iemand een boek zien lezen dat jezelf goed vindt. Niets zo aantrekkelijk en inspirerend als iemand een boek zien lezen dat je niet kent.

De tafels zijn ruim geplaats. Je kan er rustig lezen. Foto: reisgenie.nl
Ze organiseren regelmatig literaire avonden. foto: thisishowweread.be
Ze hebben een ruime binnen- en buitenterras. Foto: thisishowweread.be en barboek.be

De ruime boekenwinkel heeft vele leeshoekjes, groot en klein. We hebben er zo ons lievelingsplekje: vooraan aan het venster. Als er geen plaats is, durft de gastvrouw ons al eens een plaats aanbieden bij iemand die er al zit, met de woorden: “Jullie passen goed bij elkaar”. Het zijn altijd verrassende ontmoetingen.

Niet alleen serveren ze een van de beste koffies van Leuven (Blanche Dael uit Maastricht), een uitstekende thee-assortiment en een verkwikkende huislimonade (met nootjes!), de gastvrouwen en -heer zijn warme mensen die ons altijd hartelijk verwelkomen in hun ‘boekenhuis van vertrouwen’.

Dus

Ben je er al geweest: gegroet. En kom ons eens een goedendag zeggen.
Ben je er nog niet geweest: ga er eens naar toe. Het zal je verbazen hoeveel dingen je interessant vindt. Pak een boek, zet je neer, drink een koffie en geniet. En laat zaterdag aan het venster vooraan twee plaatsjes vrij, aub.





Nog even dit

Adres: Schrijnmakersstraat 17, 3000 Leuven
Website: www.barboek.be
Facebookpagina: www.facebook.com/boekencafebarboek
Openingsuren: maandag van 14u-18u en dinsdag tot zaterdag van 10u-18u



De onafhankelijke boekhandel

Even op een rijtje gezet wat een onafhankelijke boekhandel zo allemaal is. Ik baseer me op wat Confituur, het kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen, zegt:

  • Het is een culturele ontmoetingsplaats. Je botst er vaak op nieuwe, verrassende en inspirerende schrijvers en boeken.
  • Het ruime en gevarieerde assortiment. Bestsellers slokken er niet alle ruimte op, er is ook aandacht voor het ‘onverwachte’, het ‘tegendraadse’ boek.
  • De belezen, bevlogen en deskundige mensen. Het zijn boekhandelaren met lef, inzet en visie (en ook een tikkeltje gekte).
  • Geen twee onafhankelijke boekhandels zijn hetzelfde. Het verschil met ketenwinkels is nog groter. De bestaande diversiteit dient te worden gekoesterd.
  • De buurt, de stad wordt er beter van, het straatbeeld aantrekkelijker. Onafhankelijke boekhandels investeren in plaatselijke projecten en organisaties.
  • De kleinschaligheid, het persoonlijke, de tegenstroom. Onafhankelijke boekhandels hebben een ziel, een eigen gezicht, het zijn nog échte boekhandels.

De (onvolledige) lijst van onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen. (volgens Confituur)