Voor JP de uitdagerWist je dat de pre-historische mens zo’n 780.000 jaar geleden al visjes bakten. Niet in een pan, uiteraard, maar wel boven het vuur. Ze hadden me mogen uitnodigen, want ik eet gaarne vis. Want ik eet enorm gaarne vis. Alle soorten vis, en alle bereidingswijzen: in het zuur, sashimi en sushi, klaargemaakt in zoutkorst, ceviche, grillen, op de prehistorische manier …

De uitdaging van JP

Tot voor kort maakte ik de vis dikwijls klaar in een zoutkorst. Alle smaken blijven dan goed bewaard, de vis gaart gelijkmatig en blijft lekker zacht. JP, een trouwe Verzetslezer, daagde me uit: “Zoutkorst? Lekker, maar veel te veel gedoe. Het Verzet kan beter dan dat.”
Tijdens een ’verdiepend’ gesprek met mijn broer Karel over het bakken van vis en JP zijn uitdaging, vertelde hij mij: “Zoutkorst? JP heeft gelijk. Veel te veel gedoe. Ik doe het volledig anders, en ik verzeker je, veel lekkerder kan je het niet maken.” Ik probeerde me nog even te verdedigen door te repliceren dat ik soms ook Peter Goossens zijn recept volg. Maar geen succes bij Karel: “Niet slecht, maar toch.” En hij overhandigde me een papiertje met daarop zijn recept dat hij zelf via-via heeft ontvangen.


Benodigdheden voor 2 personen

 • 2 stevige moten witvis (heilbot, kabeljauw), liefst met vel.
 • 75 gr. boter
 • Peper en zout.


Bereiding

 1. Haal de kabeljauw ongeveer 30 minuten voor het bakken uit de koelkast. Dep de vis droog.
 2. Verwarm de oven voor op 90° C.
 3. Neem een pan die in de oven kan. Doe de boter erin en verwarm op een middelhoog tot hoog vuur en laat goed warm worden.
  Kruid ondertussen de vis aan beide kanten met zout en peper.
 4. Boter klaar? Bak de vis dan op de velkant (nvpv: zit er geen vel aan? Leg dan op de kant waaraan het vel zat.) gedurende ongeveer 4 minuten.
  Terwijl je dit doet mag je regelmatig de pan over en weer schuiven, zoals hier getoond wordt door M, mijn lieftallige assistente.


  (nvpv: vraag me niet waarom dit zo moet, maar als Karel dat zegt dan volg ik dat blindelings.)
  (nvpv: gedurende die vier minuten heb ik de vis enkele keren gearroseerd. Ik schep de hete boter uit de pan en verdeel het over de stukjes vis.)
 5. Draai na die 4 minuten de vis voorzichtig om en zet de pan vervolgens in de oven voor een 10-tal minuten. Naargelang de dikte van de vis kan het wat langer duren. Ik gebruik altijd een kerntemperatuurmeter. Zorg dat de kabeljauw 60° kerntemperatuur heeft.
  Je bakt de vis in de pan dus slechts één kant.


Eindoordeel?

Ja, Karel: ik geef het toe. Zeer lekker en veel beter dan dat gedoe met de zoutkorst. Ik hoop dat JP tevreden is.


Nog even dit

Ik concentreer me hier enkel op het bakken van de vishaasjes. Je kan uiteraard altijd kruiden toevoegen, zoals dille, oregano, peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm …