Colin Huggins is een klassiek geschoolde pianist die geen voldoening vond in het begeleiden van dans- en balletklassen. Het zien van een straatmuzikant bracht hem op betere ideeën. Hij sleurde een buffetpiano naar de metro en verdiende op een paar uur meer dan 200 dollar. Colin Huggins wist wat hij voortaan ging doen. In 2007 startte hij met gratis buitenvoorstellingen.

Colin Huggins in de winter van 2011. Toen nog met een buffetpiano.

In 2018 bracht een financieringsactie op sociale media voldoende geld bijeen om een Steinway & Sons Baby Grand Piano uit 1953 aan te schaffen. En dus sleurt Colin Huggins enkele keren per week zijn Steinway (400 kilo!) door de straten van New York naar zijn vaste stek, het Washington Square Park, en terug.

Daar aangekomen doet hij, zomer en winter, wat hij het liefst doet: genereus muziek schenken aan de omstaanders. “Dat is de reden waarom ik leef.”

Zijn Steinway is ondertussen een integraal onderdeel van zijn uitvoeringen geworden. Hij nodigt zangers, dansers,… uit om bovenop zijn piano hun ding te doen. En nog sterker: hij nodigt omstaanders uit om onder zijn piano te liggen terwijl hij Rachmaninoff speelt, of Chopin of Glass. Zo worden ze ondergedompeld in een allesomvattende, muzikale ervaring, dikwijls tot tranen toe beroerd.

Colin Huggins leeft nu al jaren als straatmuzikant. Het is niet altijd makkelijk geweest. Hij kreeg van officiële zijde regelmatig klachten omdat hij te veel volk aantrok. In 2011 kreeg hij zelfs een boete van 6000$ wegens illegaal pianospelen in het park.

En nu is het zeker moeilijk. COVID-19 heeft immers zijn hele leven abrupt overhoop gehaald, net zoals dat van de meeste straatartiesten: geen toeristen, amper publiek dat dan nog voorzichtig afstand houdt. Veel dollars vallen niet meer in zijn collectebakjes. De toekomst is alleszins onzeker.


Colin Huggins
Het motto op zijn piano ‘This machine kills fascists’ is van Woody Guthrie. Beeld: Instagram


Nog even dit

Je kan hem altijd een tip geven via zijn website www.colinhuggins.nyc. Zo houden we dit geschenk in leven.

Voor de pianisten onder ons: ja, regelmatig komt er een pianostemmer langs in het park.

Over de start van Colin Huggins als straatmuzikant. New York Times, Aug. 30, 2008, The Real Piano Man.
Over de harde tijden in covid-tijd. New York Times, July 19, 2020, It’s a Tough Time to Be a Street Musician With a 900-Pound Piano.