‘WORDS, WORDS, WORDS’, is het laconieke antwoord dat Hamlet geeft op Polonius’ vraag ‘Wat ben je aan het lezen?’. Alsof het ‘maar woorden zijn’. Woorden hebben echter iets magisch. Het zijn niet alleen hulpmiddelen, instrumenten om in de wereld te staan. Woorden hebben ook een scheppende werking. In de gewone taalomgang wik en weeg ik te weinig mijn woorden. Ik ben me dikwijls niet bewust van de kracht die in een door mij uitgesproken woord schuilt. Maar ik luister ook naar woorden; ik hoor ze. En er zijn woorden die me om de een of andere reden opvallen.

Sinds kort schrijf ik deze woorden op in een klein schriftje, dat door de boekontwerpers een titel kreeg – eerder een opdracht: “Een klein boekje voor grote avonturen”. [1] Dit geeft perfect weer waarvoor ik dat schriftje gebruik. Ik noteer de woorden die me omarmen. Ik gaf mijn exemplaar overigens een bijkomende naam: “MIJN WOORDENBOEK”. Want dat is het. Niet meer, niet minder. Het is het klein schriftje vol met grote avonturen van het woord.

Een kennismaking

Waarom ik sommige woorden kies en andere niet? Ik zou het je niet kunnen zeggen. De meeste woorden komen uit de Nederlandse taal. Maar ook Engelse, Portugese, Deense, Spaanse, Franse, Duitse … woorden kunnen mij boeien. Soms klinken ze mooi; soms zijn ze grappig; soms roepen ze herinneringen op; … Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben zich op een of andere manier getoond aan mij.
Hierna vind je de eerste vier dubbele pagina’s van mijn kleinood:

>> Vooruit >>


Nog even dit

[1] Mijn schriftje is een waar kleinood. In 2019 ontworpen en uitgebracht door mensen met liefde voor het vak: Where They Wander, een Leuvens ontwerpstudio opgericht door illustrator en graficus Sebastiaan Van Dierendonck en zijn zus Charlotte. Ze hebben twee boekjes gemaakt: het notitieboekje –dat ik gebruik– en een schetsboekje.

Een klein boekje voor grote avonturen
Het notitieboekje en het schetsboekje van Sebastiaan en Charlotte Van Dierendonck

In alles zie je de genegenheid die zij hebben voor het vak. Voor beide kozen ze een schitterend papier: Munken Premium, zeer tactiel en daarenboven cradle-to-cradle-gecertifieerd. De papierdikte en de korrel is ideaal voor het schrijven, resp. tekenen.
‘Mijn’ boekje is Munken Premium Cream 115 gr. en –geen klein detail– met Zwitserse binding (nvpv: genaaid boekblok – dank je wel Luk Verlinden), waardoor het mooi openvalt.

In Leuven zijn de schriftjes te koop bij de Noordoever.