FRAGMENT UIT het aanbevelenswaardig boek Je hebt wél iets te verbergen. Over het levensbelang van privacy dat haarfijn uitlegt waarom privacy het meest bedreigde recht van onze tijd is.

“Op een ochtend in 1977 tuurt Chris van der Ziel naar zijn huis in de Cornelis Houtmanstraat in Delfzijl. Dat dak, daar is iets mee. Hij loopt naar binnen, gaat de trap op en bekijkt het plafond in de slaapkamer. Er zit een duidelijke knik in; tussen de zolder en het dak móét iets zijn.

Met zijn vrouw begint hij het plafond te slopen. Het behang eraf, het pleisterwerk open, de isolatie los. Dan: een harde kraak. Het hele dakbeschot stort in. Gruis en planken komen naar beneden, samen met de verklaring voor het mysterie van de plafondknik: een stapel dikke boeken.

Van der Ziel en zijn vrouw slaan ze open en vinden een gedetailleerde verslaglegging uit een stoffig verleden. Boekhoudingen, notities van bijeenkomsten, persoonlijke brieven. De aantekeningen stammen van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Het blijken documenten van de Joodse gemeenschap van Delfzijl. Elk Joods gezin staat met naam, adres en familieverbanden vermeld.“

Later zal de familie Van der Ziel ontdekken dat een eerdere bewoner van het huis aan de Cornelis Houtmanstraat een rabbijn was. Na het uitbreken van de oorlog in 1940 verstopte hij de boekhouding onder het dak. Als de Duitse bezetter de administratie in handen had gekregen, had die alle benodigde informatie om iedere Jood in de gemeente Delfzijl op te pakken. De rabbijn wilde zijn gemeenschap beschermen.”

Dergelijke gegevens zijn in normale omstandigheden gewoon domme gegevens waar niemand iets aan heeft. De geschiedenis leert ons echter het tegendeel.

Het verzet

We worden 7/7 en 24/24 gevolgd, gecontroleerd en gefilmd. De overheid wil onze vingerafdruk op de ID-kaart? Waarom? De surveillancemaatschappij is dichter bij dan je denkt.

Ik wil mijn privacy daar waar het hoort. Bij mij.


Ik wil mijn privacy daar waar het hoort. Bij mij. Dat is de reden waarom ik vorige week lid ben geworden van The Ministry of Privacy, een privacy-activistische waakhond, die wil bouwen aan een privacyvriendelijke wereld:

  • sensibiliseren over privacy;
  • privacyvriendelijke technieken aanleren aan verenigingen, bedrijven en overheidsinstanties;
  • weerwerk bieden en indien nodig naar de rechter trekken.

“Overheden die onze persoonlijke gegevens misbruiken, bedrijven die omzet en quick wins voorrang geven op privacy, mogen zich eindelijk aan weerwerk verwachten.”

In de zaak van de vingerafdrukken op de ID-kaart trok The Ministry of Privacy terecht naar het Grondwettelijk Hof. Zie hierover hun campagnewebsite https://stopvingerafdruk.be/

Lid worden kan altijd via https://ministryofprivacy.eu/


Nog even dit

Maurits Martijn & Dimitri Tokmetzis, Je hebt wél iets te verbergen Over het levensbelang van privacy, de Correspondent, 2018, ISBN 9789082821604

Te koop via Barbóék en de betere boekhandels.