DE AARDBEVING BETEKENDE een zware klap voor het bekendste product uit de streek: de Parmigiano-Reggiano. In de hele streek smakten meer dan 360.000 wielen tegen de grond, vele gebroken en daardoor niet langer bruikbaar voor verkoop onder het keurmerk Parmigiano-Reggiano. En de kaasboeren moesten snel een oplossing vinden, want schimmel dreigde de overlevende kazen fataal aan te tasten.
Even Massimo bellen
Het Parmigiano-consortium trad onmiddellijk in actie. Ze vroegen raad aan chef-kok Massimo Bottura, geboren en getogen in Modena. Hij runt er het restaurant Osteria Francescana, in 2012 al een driesterren-restaurant en in 2016 en 2018 winnaar van The World’s Best Restaurant Award.
In een Netflix-documentaire vertelt Massimo Bottura zelf het verhaal: “Na de aardbeving kwam het consortium naar me toe: ‘Massimo, je moet ons helpen. Dit is een ramp. Dit kan ons de helft van de productie van Parmigiono-Reggiano kosten. Als we niet snel handelen, gaat iedereen failliet en raken we alles kwijt.’”
Massimo Bottura zei tegen de voorzitter van het consortium: ”Ik heb een idee. We maken een gerecht dat iedereen wereldwijd kan maken.” De president twijfelde, maar Massimo overtuigde hem: “Maak je geen zorgen. Het wordt geweldig.”
Het gerecht Risotto Cacio e Pepe werd een sociaal gebaar.
Hij creëerde het gerecht Risotto Cacio e Pepe, waarin hij vier verschillende thema's van de regionale Italiaanse keuken combineert: de familieboerenbedrijven, de rijstetende cultuur van Noord-Italië, de smaken van een klassiek Romeins pastagerecht ‘cacio e pepe’ of 'kaas en peper' en, uiteraard, de Parmigiano-Reggiano.
Risotto Cacio e Pepe is makkelijk te maken maar je hebt wel twee dagen nodig. Ga aan de slag met dit recept.
Dit gerecht werd officieel de eerste maal ‘opgediend’ op 27 oktober 2012 tijdens de Parmigiano-Reggiano Night, een virtuele fondsenwervingsactie waar mensen zich online verzamelden om tegelijkertijd dit heerlijke gerecht te eten. In de weken voorafgaand daaraan, werd het recept Risotto Cacio e Pepe duizenden malen gedeeld via sociale media, zodat iedereen kon deelnemen aan het online-feest. Er werden wereldwijd acties opgezet. In Nederland bijvoorbeeld was er de actie Red de Kaas dat 12.000 kilo Parmigiano-Reggiano verkocht. Velen mensen kochten de parmezaan, uiteraard per kilo, niet per wiel.
Massimo Bottura: “In Japan, London, New York, ... overal werd Risotto Cacio e Pepe gemaakt. Alle kazen werden verkocht. Niemand raakte zijn baan kwijt. Geen enkele kaasmaker moest sluiten.”
Massimo Bottura besluit: “Dat gerecht was een sociaal gebaar.”