DE AARDBEVING BETEKENDE een zware klap voor het bekendste product uit de streek: de Parmigiano-Reggiano. In de hele streek smakten meer dan 360.000 wielen tegen de grond, vele gebroken en daardoor niet langer bruikbaar voor verkoop onder het keurmerk Parmigiano-Reggiano. En de kaasboeren moesten snel een oplossing vinden, want schimmel dreigde de overlevende kazen fataal aan te tasten.

Even Massimo bellen

Het ​Parmigiano-consortium​ trad onmiddellijk in actie. Ze vroegen raad aan chef-kok Massimo Bottura, geboren en getogen in Modena. Hij runt er het restaurant​ Osteria Francescana,​ in 2012 al een driesterren-restaurant en in 2016 en 2018 winnaar van The World’s Best Restaurant Award.

Dit is Massimo
Massimo Bottura, chef van het driesterren-restaurant Osteria Francescana


In een ​Netflix-documentaire ​vertelt Massimo Bottura zelf het verhaal: “Na de aardbeving kwam het consortium naar me toe: ‘Massimo, je moet ons helpen. Dit is een ramp. Dit kan ons de helft van de productie van Parmigiono-Reggiano kosten. Als we niet snel handelen, gaat iedereen failliet en raken we alles kwijt.’”

Massimo Bottura zei tegen de voorzitter van het consortium: ”Ik heb een idee. We maken een gerecht dat iedereen wereldwijd kan maken.” De president twijfelde, maar Massimo overtuigde hem: “Maak je geen zorgen. Het wordt geweldig.”

Het gerecht Risotto Cacio e Pepe werd een sociaal gebaar.

Hij creëerde het gerecht Risotto Cacio e Pepe, waarin hij vier verschillende thema's van de regionale Italiaanse keuken combineert: de familieboerenbedrijven, de rijstetende cultuur van Noord-Italië, de smaken van een klassiek Romeins pastagerecht ‘cacio e pepe’ of 'kaas en peper' en, uiteraard, de Parmigiano-Reggiano.
Risotto Cacio e Pepe
is makkelijk te maken maar je hebt wel twee dagen nodig. Ga aan de slag met dit recept.

Risotto Cacio e Pepe © Shutterstock

Dit gerecht werd officieel de eerste maal ‘opgediend’ op 27 oktober 2012 tijdens de Parmigiano-Reggiano Night​, een virtuele fondsenwervingsactie waar mensen zich online verzamelden om tegelijkertijd dit heerlijke gerecht te eten. In de weken voorafgaand daaraan, werd het recept Risotto Cacio e Pepe duizenden malen gedeeld via sociale media, zodat iedereen kon deelnemen aan het online-feest. Er werden wereldwijd acties opgezet. In Nederland bijvoorbeeld was er de actie Red de Kaas dat 12.000 kilo Parmigiano-Reggiano verkocht. Velen mensen kochten de parmezaan, uiteraard per kilo, niet per wiel.

Massimo Bottura: “In Japan, London, New York, ... overal werd Risotto Cacio e Pepe gemaakt. Alle kazen werden verkocht. Niemand raakte zijn baan kwijt. Geen enkele kaasmaker moest sluiten.”
Massimo Bottura besluit: “Dat gerecht was een sociaal gebaar.”