Duane Michals

DEZE REEKS VAN vijf foto’s vind ik schitterend. Elke foto op zich is de moeite waard en samen vormen ze een mooi, ontroerend (sommigen zeggen ‘akelig’) verhaal.

De fotograaf Duane Michals (1932) startte als grafische vormgever, maar schakelde al snel over naar fotografie. In de jaren 60 was hij een buitenbeentje in de fotografie. Michals creëerde fotografische reeksen, fotoverhalen, variërend van 5 tot 15 foto’s. De kritiek wist niet goed wat ermee aan te vangen. Het was immers de periode van de straatfotografie, Henri Cartier-Bresson, ‘het beslissende moment’ …

Michals vindt de uitspraak ‘Eén beeld zegt meer dan duizend woorden’ totaal verkeerd zeker als het gaat over de diepere waarheden. Elena Martinique, de hoofdredacteur van Widewalls, verwoordde het zo: “Kan fotografie, non-verbaal van aard, een verhaal vertellen of creëren? Een verhaal is een opeenvolging van gebeurtenissen die zich in de loop van de tijd ontvouwen, maar een foto is één uniek moment dat bevroren is in de tijd, maar losgemaakt van de tijdlijn. Op deze manier kan fotografie als medium bijna geen verhaal creëren.” Het verhaal in fotografie is overigens vaak verbonden met de context. Ze haalt het voorbeeld aan van Dorothea Lange’s beroemde foto Migrant Mother.

Dorothea Lange
Dorothea Lange
Migrant Mother, Nipomo, California - 1936

Het narratief wordt pas duidelijk als de kijker zich ervan bewust is dat de foto is gemaakt tijdens de Grote Depressie.

De fotoreeks Death comes to the Old Lady is dus een reeks van foto‘s, bevroren in de tijd, die door Duane Michals weer op een tijdslijn worden geplaatst. Zijn reeksen zijn meestal verhalende ensceneringen rond thema‘s als dood, seksuele identiteit en eenzaamheid. Van Michals is geweten dat hij geobsedeerd was (is?) door de dood. John Szarkowski, directeur fotografie van het Museum of Modern Art in New York van 1962 tot 1991, zei over zijn fotoreeksen: “Ze tonen ons de zichtbare symbolen van een onzichtbare werkelijkheid.”
Een klein weetje over deze reeks: de zittende dame is Michals’ grootmoeder, die aan alzheimer leed; de aankomende man is zijn vader.

<< XX – NASA / Voyager << >> XXII – André Kertész - On reading >>


Nog even dit

De toelichting bij mijn ‘fotoboek’ vind je in Kijken naar foto’s.