IK HOU ENORM van paarden. Deze prachtige foto van Toby Old vond ik aantrekkelijk (het sierlijke paard) en afstotend (het geëxploiteerde paard).

Toby Old
Toby Old: Diving Horse, Orange County Fair, 1990 — ©Toby Old / FaheyKleinGallery


Over zijn foto schreef de fotograaf zelf in 2018:
“In 1990, toen ik aan mijn American Moments-reeks werkte, reed ik naar de Orange County Fair in Middleton, New York, in de hoop enkele evenementen te vinden om te fotograferen. In de verte zag ik een groep toeschouwers die omhoog staarden naar wat leek op een paard dat op een hoog platform stond. Even later sprong het paard plotseling in een plas water.
Ik haastte me erheen en keek toe hoe een stoet dieren, een paar honden, maar vooral paarden, de helling opliep, de toren beklom, en nogal gracieus in het water dook. Toen ik op het punt stond te vertrekken, drong een groep toeschouwers zich voor me op. Aanvankelijk was ik geërgerd, maar ging nog even door met fotograferen.
Toen ik thuiskwam, bewerkte ik de film en kon het bijna niet geloven. In die fractie van een seconde had ik het paard in een prachtige sierlijke duik vastgelegd, met de wolken op de achtergrond die het duikende paard in een silhouet zetten. En die opdringerige toeschouwers - die bleken mijn foto perfect te omlijsten!
De foto van het duikend paard is mijn handtekening geworden. Het werd op grote schaal tentoongesteld, onder meer op de Expo '98 van Lissabon met waterthema's; in de vergaderzaal van een financieel directeur; in de Victoria & Albert's Private Member Lounge, en het hangt zelfs in een tandartspraktijk!”

<< Malcolm Browne, De zelfverbranding van Thích Quảng Đức, 1963. – Margaret Bourke-White, Fort Peck Dam, Montana, 1936 >>

Nog even dit

Toby Old werd geboren in Stillwater, Minnesota in 1945. Ik kende zijn werk niet - tot ik deze foto was tegengekomen bij de Fahey/Klein Gallery. Een portfolio van zijn werk vind je op zijn website.
Toby Old is duidelijk geïnspireerd door de humane kijk van de fotografen zoals Robert Frank en Diana Arbus. Geen instagramfoto's om snel te consumeren, maar trage beelden.
Volgens Ted Hartwell, curator fotografie aan het Minneapolis Institute of Arts, “wordt het werk van Old altijd gekenmerkt door een solide technische beheersing van de medium-formaat camera als instrument voor zijn wonderbaarlijk gekke, inzichtelijke en intelligente observaties van de Amerikaanse scène.”
De New York Times schreef: “Zijn foto's voeden het oog en prikkelen de geest”. Dat is alleszins waar voor deze foto.


De toelichting bij mijn ‘fotoboek’ vind je in Kijken naar foto’s.
De boeken zijn te verkrijgen bij Barbóék en de betere boekhandel.