Voor Liesbet Vereertbrugghen

 

 

IN DE KORTFILM Powers of Ten, een documentaire van de designers Ray en Charles Eames uit 1977 (eerste versie in 1968), wordt op een aanschouwelijke manier de verhoudingen van dingen in de kosmos en in de subatomaire wereld getoond. Of hoe microwereld veel weg heeft van de kosmos. Het kleine wordt als het grote, en omgekeerd.

Charles Brooks, The Exquisite Architecture of Steinway, Part 6, 2016 — Dit is inderdaad de binnenkant van een Steinway-piano.

Daaraan moet ik denken bij het zien van de foto’s van de Nieuw-Zeelandse Charles Brooks over de architectuur van muziekinstrumenten. Als gereputeerd klassiek cellist die overal in de wereld heeft gespeeld, evolueerde hij tot een wereldvermaard fotograaf. Voor zijn reeks ‘Architecture in music’ laat Charles Brooks zich inspireren door muziekinstrumenten (uiteraard). Zijn benadering was hoogst uitzonderlijk. Tijdens de covidquarantaine fotografeert hij met een sondelens de binnenkant van instrumenten. De band tussen het kleine en het grote is onmiddellijk duidelijk. De binnenkant van instrumenten krijgen de allure van bijzondere architecturale ruimtes of van vreemde ruimte-universa. In een interview vertelt Charles Brooks dat zijn fascinatie voor astrofotografie een inspiratiebron was.  En zo combineerde Charles Brooks zijn liefde voor muziek en zijn liefde voor fotografie in een verbazend geheel.

Eenvoudige fotografie is dit niet. De finale beelden zijn altijd een mix van meerdere opnames met een speciale Laowa 24mm probelens en een Lumix S5 camera. Om de beelden van voor tot achteraan scherp te krijgen, fotografeerde hij dezelfde ruimte vele malen telkens met een andere brandpuntsafstand. Bovenstaande Steinway-foto bijvoorbeeld vroeg meer dan 900 basisopnames. De opnames werden vervolgens meticuleus in elkaar gezet (focus stacking). 

Op deze manier ‘bezocht’ Charles Brooks piano’s, blaasinstrumenten, strijkinstrumenten,…. Het resultaat is telkens verbluffend en intrigerend: 

Charles Brooks, Lockey Hill Cello Circa 1780, Part 1
Charles Brooks, Siete Lunas guitar by Roberto Hernandez
Charles Brooks, 14k Burkart Elite Rose Gold Flute
Charles Brooks, Larilee Elkhart Oboe

En een extraatje voor fagotiste Christine Achten:

Charles Brooks, Dame Nellie Melba’s bassoon


 

 << Elsie Wright & Frances Griffiths, Alice and the Fairies, 1917

 

 

Nog even dit

Nog meer foto’s van Charles Brooks vind je op zijn webstek ‘Architecture In Music’

De toelichting bij mijn ‘fotoboek’ vind je in Kijken naar foto’s.