Voor mij is zelfbestuur het overkoepelend maatschappelijke bestuursprincipe. Alleen de ontmoeting tussen autonome individuen. Geen leider, geen overheid. Dat streven is ook de basis van het personalisme en van de sociale driegeleding. Voor mij zijn deze drie bewegingen met elkaar verbonden.
Iets kan lang sluimeren en plots in de wereld staan. Als een ondergrondse rivier die plots te voorschijn komt. Of als een vulkaan die zonder veel waarschuwing uitbarst. Dingen kunnen wijzigen, sneller dan je denkt. Een samenleving kan ineens klaar zijn voor een idee. Zoals voor de val van de Berlijnse muur.
Gawan Fagard en Gwendolyn Lootens begonnen met dagelijkse filmvertoningen in het Maximiliaan Park (Brussel) voor migranten (trans-, im-, …). Groeide snel uit tot een pop-up-cinemazaal voor ontmoetingen en culturele uitwisseling met een uitgebreid netwerk van vrijwilligers. ”Samen brengen ze licht naar de dag en de nacht.” Respect.
Ontdek meerHet dagelijks bestaan heeft uiteraard een onmetelijke invloed. Zeker het werk, waar ik vele uren, dagen, jaren heb doorgebracht. Als ik dan samen met anderen mee vorm kan geven aan deze werkomgeving is dat een enorme inspiratie. Vandaar 'Cypres'. Met dank aan allen met wie ik samen een stuk weg ben gegaan.
Dit prachtige Brits tijdschrift (print uiteraard) verschijnt elk kwartaal, en altijd drie maanden te laat. Bekijkt het nieuws als het stof is gaan liggen. Het eerste Slow Journalism-tijdschrift. Diepgaande, onafhankelijke journalistiek. Een absolute aanrader.
Ontdek meerAls je uitgaat van de soevereiniteit van het individu, van zelfbestuur, hoe geef je dat dan vorm in je samenleving? Hoe kan je de burgers meer zeggenschap geven in politiek en samenleving? Directe democratie is daar een weg voor. Voorlopig niet ter vervanging maar naast representatieve democratie.
Ontdek meerElke generatie heeft zijn spiegels. Guantanamo Bay is er een van onze generatie. Een regelrechte schande. Een aanfluiting van het internationaal recht. Nog altijd 40 gevangenen (van de 800). Sommigen zonder beschuldiging (een vermoeden van schuld is voldoende); anderen vrijgesproken, maar nog steeds gedetineerd. Het zal je broer of zoon maar zijn. Waar was ik? Waar ben ik? (PS: Ik had ook Palestina kunnen kiezen)
Ontdek meerHet wekelijks Radio1-programma waarbij Koen Fillet en Sven van Speybroeck twee uur lang live vier gasten interviewen die "hebben nagedacht over het leven en de wereld en praten met hen over wetenschap, geschiedenis en samenleving." Altijd boeiend.
De zender bij ons thuis, als we thuis zijn. We zijn dus vooral weekendluisteraars. ’De liefhebber’, ’Walden’, ’Late night lab’, ’Take 6’, ‘Berg en dal’, ’Late Night Jazz',… En ’Espresso’ voor de ochtenden. En we missen Jan Hautekiet & Patrick Riguelle (la vie est Riguelle). Klara is ook Vlaanderen's beste bron voor boeiende podcasts.
Ik hou van deze vzw/kunstatelier, waar de kunstenaars uit het reguliere kunstcircuit kunstenaars ontmoeten die daarbuiten staan. Ze gaan in actief gesprek met de kwetsbaren. En wie is niet kwetsbaar? Niet therapeutisch, wel van mens-tot-mens. Worden wie je bent.
Ontdek meer”Een wereld is er al. Vooralsnog ontbreekt het wereldburgerschap.”, schrijft Ralf Bodelier in 2012. Ik wil een romanticus zijn die –tegen beter weten in?– gelooft in 'het zijn voorbij de grens': open, tolerant, ontvankelijk, gastvrij, nieuwsgierig, … Ik zal Kant's ’Over de eeuwige vrede’ (1795) en 'Kosmopolitisme' (2005) van Kwame Appiah eens lezen.
Ontdek meerMij boeit de verhouding tussen 'cultuur' en 'natuur'. Zeker bij een landschap, waar de natuur dominant is. Wat is het landschap? ‘Heeft het de structuur en de afstandelijkheid van een beeld?’ (Verschaffel) Twee inspirerende boeken: ’Filosofie van het landschap’ (1970) van Ton Lemaire en ’Landschap en herinnering’ (2007) van Simon Schama.
Op mijn grafsteen mogen de woorden staan 'Wees mild'. Klinkt sullig, ik weet het, maar toch: ”We are just bumbling forward into the unknown.” Mildheid is een goede wind om op te zeilen. Mildheid geeft perspectief. Mild voor anderen, mild voor jezelf. Koningen en koninginnen gedragen zich per definitie mild tegenover elkaar.
De geschiedenis van de Westerse kunst (1250-1900), meesterwerk na meesterwerk. Samen met de RA, en de Tate een vaste plek als we naar London gaan. Veronese, Titiaan, Bellini, Turner, Van Eyck, Piero della Francesca, Rembrandt, Ingres, … Niet te missen
Bestudeert het Europese cultuurgoed in zijn kunstzinnige, levensbeschouwelijke en filosofische, politieke en economische samenhang en brengt zowat het belangrijkste tijdschrift uit in het Nederlandse taalgebied.
Ontdek meerBegin jaren ‘90 richtten wij met een aantal vrienden een vereniging op die het ‘kunstenaarsgebaar’ als noodzakelijke voorwaarde zag voor een gezonde samenleving. Ludo De Schutter, Christine Gruwez, Werner Govaerts, Bert Lambrechts, Jos Verhulst, Hans Annoot … blijven een belangrijke bijdrage leveren in mijn leven.
Ooit heb ik een t-shirt gehad met deze formule op: de onzekerheidsrelatie van Heisenberg (1901–1976). We kunnen nooit tegelijkertijd exact de plaats én de snelheid van een quantumdeeltje bepalen. Dit was een schokkend iets voor de exacte natuurwetenschappen. Dat blijft toch boeiend!
De menselijke persoon, de waardigheid van de menselijke persoon, staat centraal. Niet het individu en zijn eigenbelang, maar de mensen in verbondenheid met elkaar. Het is een oproep tot handelen. Kierkegaard, Berdjajev, Dondeyne, Levinas, Maritain, ….
Ontdek meerHulde is op zijn plaats. Door Charles B. Timmer en Karel van het Reve en uitgeverij van Oorschot ben ik in aanraking gekomen met de prachtige Russische literatuur. Dostojevski, Tolstoj, Tsjechov, Gogol (Dode zielen!) en later ook Anna Achmatova (en via haar Osip Mandelstam). Meer dan 50 delen waarvan de meesten nog leverbaar. Hoe schitterend is dat!
Een gezonde maatschappelijke structuur zorgt er voor dat elk van de drie dragende krachten in de samenleving zich volgens de eigen dynamiek kan ontwikkelen en ordenen zonder overschaduwd te worden door de andere: het culturele leven, het rechtsleven en het economisch leven. De ontmoeting met deze principes is fundamenteel geweest voor mij.
Ubuweb werd in 1996 opgericht door de dichter Kenneth Goldsmith als een onuitputtelijke bron voor avant-garde materiaal.
Ontdek meerOndanks al zijn structurele nadelen, blijf ik een grote voorstander van een organisatie die alle landen probeert rond de tafel te krijgen. De VN is het eerste waaraan ik denk bij ’problemen’ in de wereld. Wat kan de VN doen om de situatie te verbeteren?
Een van de mooiste musea in Europa (architectenbureau Kraaijvanger). Met een boeiende collectie moderne en hedendaagse kunst: Ai Weiwei, Louise Bourgeois, Marcel Broodthaers, Tracey Emin, Anselm Kiefer, Yayoi Kusama, Richard Senna, Bridget Riley, Cindy Sherman, … De museumtuin werd aangelegd door Piet Oudolf.
Onlineplatform – roepnaam ZIGO – van Anthony Bosschem en Tom Mahy met diepte-interviews over maatschappelijke thema's, weg van de waan van de dag. Ze roepen ons op tot ‘citizenship‘. Het eerste gesprek was in december 2016 met Murielle Scherre. Altijd de moeite.
Ontdek meerWat heeft er nog in Inspiraties gestaan? Vindt ze in het Inspiratie-archief
Ontdek meer