Kwame Brathwaite
Kwame Brathwaite, Untitled, (Sikolo met juwelen van Carolee Prince), 1968.

DEZE PRACHTIGE FOTO, een van de lievelingsfoto’s van M., heeft een bijzonder plaatsje bij ons thuis en heeft eigenlijk geen extra uitleg nodig.
Maar vergis je niet: deze foto is ook een sterk politiek statement. Een korte toelichting over de vier hoofdpersonages van de foto:

1.
Kwame Brathwaite
(1938) zette vanaf de jaren vijftig de politieke slogan en beweging ‘Black is beautiful’ kracht bij als documentaire fotojournalist. Zijn foto’s blijven nog altijd inspireren, onder meer voor Rihanna.

Hij was een van de stichters van het kunstenaarscollectief African Jazz Art Society and Studios (AJASS, 1956) en de Grandassa Models (1962).
Ze organiseerden een eerste modeshow: Naturally ’62: The Original African Coiffure and Fashion Extravaganza Designed to Restore Our Racial Pride and Standards. Zwarte vrouwen en mannen toonden dat zwartheid iets was om trots op te zijn: kroeshaar, volle lippen, donkere huid en ronde lichamen. Kortom: weg van de traditionele westerse schoonheidsconcepten.
“Hiermee gaven de Grandassa-modellen hun steun aan een bevrijd Afrika en drukten symbolisch hun hoop uit op zwarte vrijheid en sociale, politieke en culturele onafhankelijkheid in Amerika.” aldus Kwame.
Het woord ‘Grandassa’ is afgeleid van ‘Grandassaland’, de naam die de invloedrijke zwarte nationalist Carlos Cooks (1913-1966) gebruikte voor Afrika.

2.
Sikolo Braithwate
, zijn echtgenote, eeuwige muze, ook activiste, en fier lid van het modellenbureau.

3.
De designer Carolee Prince, lid van AJASS, ontwierp voor de Grandassamodellen innoverende sieraden, kleding en hoofdjuwelen, zoals dit juweel, geïnspireerd door Zuid-Afrikaanse kraalwerk. Zangeres Nina Simone droeg tijdens haar optredens dikwijls Prince’s creaties.

4.
Met de warme monochrome achtergrond (voor kenners: C27-M57-Y100-K11) benadrukt Kwame de fiere gratie van Sikolo, de pracht van het sieraad en de kracht van de beweging.

Dit alles maakt deze foto voor mij alleen maar sterker.

<< Manuel Álvarez Bravo, Retrato de lo Eterno << | >> Elliot Erwitt, Invisible paintings >>


De toelichting bij mijn ‘fotoboek’ vind je in Kijken naar foto’s.