Jan Locus, Pobra Do Caraminal
Jan Locus, Pobra Do Caraminal, uit de reeks Devoted, 2012

IN POBRA DO CARAMINAL, een kleine gemeente op het Spaanse schiereiland Barbanza (Galicië), vieren ze al sinds de middeleeuwen op de derde zondag van september het jaarlijkse feest van de Nazarener (las fiestas del Nazareno). Het hoogtepunt is de processie van de lijkwaden (las Mortajas).

De klokken luiden en de fanfare speelt begrafenisliederen. Voorafgegaan door het beeld van Jezus van Nazareth vormen honderden gelovigen een slingerende rij omgeven door kaarsen en doodskisten.
De ‘hoofdrolspelers’ zijn de ‘levende doden’: inwoners van het dorp die het voorbije jaar miraculeus ontsnapt zijn aan de ontzagwekkende en bevreesde dood: kanker overwonnen, levend uit een zwaar auto-ongeluk gekomen, …
Ze hebben hun leven te danken aan de tussenkomst van Christus en ze bieden hun leven terug aan Jezus de Nazarener aan. Al biddend lopen zij achter wat hun eigen doodskist zou kunnen zijn geweest. De kist wordt gedragen door vrienden en familieleden.
De Gallische dichter Cunqueiro beschrijft het als een feest waarbij “de doden met de levenden eten”.

De prachtige man op deze surreële foto –de kist op de grond, de vrouw in feestkledij, …– is zo een ‘hoofdrolspeler’. Met de handen in de zakken en een monkellachje op het gelaat kijkt hij ons rustig en ontspannen aan alsof hij ons wilt zeggen: ‘tja, ik kan er ook niet aan doen’. Je zou voor minder als je de dood hebt mogen verschalken.

<< Morris Huberland, Human Ladder, 1940 >>|<< Malcolm Browne, De zelfverbranding van Thích Quảng Đức, 1963


Nog even dit

De toelichting bij mijn ‘fotoboek’ vind je in Kijken naar foto’s.

De Belgische Jan Locus is vooral geboeid door religieuze conflicten, migratie en de gevolgen van globalisering. Hij was de eerste kunstenaar die tentoonstelde in CypresGalerie, anno 2005. Samen creëerden we toen het boek Mongolia, waarmee hij de Plantin-Moretusprijs 2006 wegkaapte voor het beste kunstboek.
15 jaar lang fotografeerde hij de vele gezichten van het (christelijk) geloof. Bedevaarders in Compostella, christenen in Afrika en India, passionele gelovigen in België, de door oorlog getekende gelovigen in Ierland. De foto Pobra Di Caraminal is onderdeel van deze reeks. Hij bracht de mooiste foto’s uit deze reeks samen in het boek Devoted.


Jan Locus, Devoted, Lannoo, 2012, 9789401404570

Zijn boeken zijn te verkrijgen bij Barbóék en de betere boekhandel